KARRIERE

Sju skipsverft saksøker staten

NHO-direktør Sigrun Vågeng.
NHO-direktør Sigrun Vågeng. Bilde: Knut Fjeldstad / Scanpix
Trond Gram
10. feb. 2009 - 08:02

Mandag sendte NHO søksmål til Tariffnemnda. Sammen med Norsk Industri representerer foreningen verftene STX Europe ASA, Kleven Verft, Myklebust Verft AS, Bergen Group Maritime Service AS, Bergen Group Shipsbuilding AS, Ulstein Verft AS og Havyard Group AS i en sak om allmenngjøring.

Verftene mener at Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring av tariffavtalene for skips- og verftsindustrien er å anklage dem for å behandle ansatte dårlig.

Rammer våre medlemmer

– Tariffnemndas allmenngjøring i skips- og verftsindustrien er utslag av en politikk som rammer våre medlemmer sterkt. Arbeidstakersiden har ikke tatt inn over seg konsekvensen av sitt eget forslag. Det kan vi i NHO ikke sitte og se på. Vi har ikke noe annet valg enn å varsle søksmål, sier Sigrun Vågeng, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO i en pressemelding.

Verftene mener arbeidsforholdene er ryddige og lønnsnivået på et generelt høyt nivå. Likevel opplever verftene at forskrifter blir brukt mot dem.

Fører til økte kostnader

– NHO har ikke vært imot allmenngjøring som verktøy i tilfeller der dette viser seg å være nødvendig. Forutsetningen er imidlertid at anklagene om sosial dumping kan dokumenteres, sier Vågeng.

Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring av tariffavtalene for skips- og verftsindustrien fører til sterkt økte kostnader for verftene, blant annet på grunn av høyere utgifter ved bruk av ufaglært utenlandsk arbeidstaker som er inne via et vikarbyrå.

Kostnaden for innleid arbeidskraft har tidligere vært om lag 234 kroner i timen. Med vedtaket, som trådte i kraft 1. Desember 2008, vil timekostnaden beløpe seg til anslagsvis 312 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.