FORSVAR

Sjøforsvaret sendte ut 600 droner for å saumfare gassrør etter Nord Stream-angrepene

Kort tid etter angrepene på Nord Stream i september 2022 startet skanning av tusenvis av kilometer med undersjøisk infrastruktur.

Her patruljerer kystvaktskipet KV Sortland utenfor Troll A-plattformen fredag 30. september, som et resultat av at Forsvaret økte tilstedeværelsen ved olje- og gassinstallasjoner etter angrepet på Nord Stream.
Her patruljerer kystvaktskipet KV Sortland utenfor Troll A-plattformen fredag 30. september, som et resultat av at Forsvaret økte tilstedeværelsen ved olje- og gassinstallasjoner etter angrepet på Nord Stream. Foto: Forsvaret
27. juli 2023 - 13:26

Sjefen for Sjøforsvaret, Rune Andersen, henvendte seg til private offshoreselskaper kort tid etter angrepene på Nord Stream, skriver The Economist.

I løpet av noen få dager hadde Andersen sendt ut «600 avanserte undervannsdroner, noen fjernstyrte og noen autonome».

Andersen bekrefter overfor Forsvarets forum at skanning ble gjennomført som et samarbeid med olje- og gassindustrien. Han kaller deres bidrag «helt avgjørende».

– Hensikten har vært å forsikre oss om at eksporten av norsk energi kan fortsette uhindret i en tid hvor dette har vært av stor betydning for våre europeiske allierte, skriver han i en epost til nettstedet.

Han legger til at samarbeidet har ført til et tettere sivilt-militært samvirke.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram er tydelig på at Norge trenger flere soldater . Bildet er tatt i forbindelse med opplæring av ukrainske piloter i Danmark.
Les også

Varsler tung satsing på Sjøforsvaret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.