KARRIERE

Sjefer tør ikke snakke om psykisk helse

VIKTIG: Sjefer vegrer seg for å snakke med ansatte om psykisk helse, selv om det er den nest største årsaken til sykefravær i Norge.
VIKTIG: Sjefer vegrer seg for å snakke med ansatte om psykisk helse, selv om det er den nest største årsaken til sykefravær i Norge. Bilde: colourbox.com
3. jan. 2011 - 07:42

Norske sjefer står nå i kø hos Nav for å lære seg hvordan de kan snakke med ansatte om psykisk helse.

Vegrer seg

Psykiske helseproblemer er den nest største årsaken til sykefravær i Norge, etter muskel- og skjelettplager.

Ifølge en undersøkelse som Opinion har laget for Helsedirektoratet, vegrer 23 prosent av norske arbeidsgivere seg for å snakke om psykiske problemer med ansatte de mistenker sliter psykisk.

– Det er vanskelig å legge til rette om man ikke tar opp det som er problemet. Da kan problemene bli større enn om man hadde tatt tak i situasjonen tidligere, sier avdelingsdirektør Jon-Torgeir Lunke i Helsedirektoratet til Vårt Land.

Rus og angst

Angst, depresjon og problemer knyttet til bruk av rusmidler er mest utbredt.

Helsedirektoratet og Nav har utviklet kurset «Sees i morgen» for arbeidsgivere, tillitsvalgte og helsepersonell. 10.000 personer har gjennomført det. Nå er det ventelister over hele landet for kursene som er planlagt for i år.

– Interessen skyldes at det har vært lite åpenhet om psykisk helse. Mange synes det er vanskelig å snakke om det, sier Gina Krogsvold, fagansvarlig for arbeid og psykisk helse i Nav. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.