OFFSHORE

Sitter på nåde

Styret vil drøfte Fjells stilling på nytt dersom Økokrims etterforskning av konsulentavtalen med Horton Investment, den såkalte Iran-avtalen, påviser korrupsjon.

Styreleder i Statoil, Leif Terje Løddesøl sier helt klart at styret fortsatt har tillit til Fjell som den beste lederen for Statoil.

- Da jeg fikk rapporten og kjennskap til avtalen den 5. juni, synes jeg at den ikke luktet godt. Denne avtalen burde aldri vært inngått. Men vi ser det slik at dette er en engangshendelse som ikke vil gjentas, sier Løddesøl.

Løddesøl beklaget at han ikke orienterte styret med en gang han ble kjent med avtalen. Han gjorde det klart overfor konsernsjefen da han ble kjent med avtalen, at den burde kanselleres. På det tidspunkt var Olav Fjell uenig. Han mente at avtalen var i orden.

Fjell medgir at han tabbet seg ut og at det tok for lang tid før den ble kansellert.

Styret har akseptert Fjells innrømmelse og feiltrinn. Styret har iverksatt flere tiltak for å unngå at slike avtaler igjen ser dagens lys.

Styreleder Løddesøl understreker at Statoil fortsatt må bruke rådgivere når de skal videreutvikle sin internasjonale virksomhet.

- Dersom Statoil ikke bruker rådgivere når de skal inn i nye land, vil styret karakterisere det som naivt. Vi vil derfor ikke stoppe at det inngås nye konsulentavtaler, men de må være basert på Statoil strenge etiske retningslinjer. Vi kan ikke skille mellom hvordan Statoil operer i Norge eller hvordan vi opererer internasjonalt, presiserer Løddesøl.

- Vi opprettholder ambisjonene om å internasjonalisere Statoil. Det må vi for å videreutvikle og nytte den kompetansen som sitter i Statoil og for som drahjelp for norsk leverandørindustri internasjonalt.

Styrets begrunnelse for at Fjell beholder jobben videre er at han har oppnådd svært gode resultater i Statoil i de fire årene han har fungert som konsernsjef. Særlig etter at selskapet gikk på børs har markedet vist Statoil stor tillit.

- Hyppige lederskifter skaper usikkerhet i markedet. Dessuten har ingen hittil påvist at det har foregått noe ulovlig i forbindelse med Iran-avtalen, presiserer Løddesøl.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.