ENERGI

Siste reaktor er satt ut av drift ved atomkraftverket Zaporizjzja

På grunn av angrep i nærheten er den siste fungerende reaktoren ved atomkraftverket Zaporizjzja er satt ut av drift.

Russiske soldater tok kontroll over atomkraftverket Zaporizjzja i mars, men ukrainske teknikere står for driften. Nå er den siste fungerende reaktoren stengt.
Russiske soldater tok kontroll over atomkraftverket Zaporizjzja i mars, men ukrainske teknikere står for driften. Nå er den siste fungerende reaktoren stengt. Foto: Energoatom
5. sep. 2022 - 15:56

Det opplyser det statlige ukrainske selskapet Energoatom mandag. Det er de som drifter kraftverket. Det er den sjette og siste fungerende reaktoren som nå er koblet av strømnettet.

Russiske soldater tok kontroll over atomkraftverket i mars, men ukrainske teknikere står for driften. De siste ukene har det vært en rekke angrep i nærheten av kraftverket, og begge parter i krigen skylder på hverandre.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har advart om at situasjonen kan utvikle seg til en global atomkatastrofe.

I forrige uke fikk inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slippe til for å vurdere situasjonen ved kraftverket.

Nederland ønsker å garantere en jevn tilførsel av ammunisjon som en del av sikkerhetsavtalen som nylig ble inngått mellom den nederlandske statsministeren Mark Rutte og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Her blir Rutte (t.v.) vist rundt i den ukrainske byen Kharkiv av Zelenskyj.
Les også

Girer opp ammunisjon-produksjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.