OFFSHORE

Siste flanke på Valhall

31. aug. 2001 - 13:57

Nok en gang var det Heerema Tønsberg som rett foran nesen på Aker og Kværner stakk av med kontrakten for utbygging av to mindre plattformer, da BP-Amoco tildelte kontrakten for flankeutbyggingen på Valhall.

Kontrakten innbefatter konstruksjon, innkjøp, bygging og installasjon av en plattform – med opsjon for bygging av den neste. Totalt kontraktsvolum er på en milliard kroner inklusive opsjonen. Dekket for plattformene vil bli bygget i Tønsberg mens stålunderstellet produseres ved Heeremas verksted i Vliessingen, syd i Nederland. Den første plattformen leveres neste sommer, mens planlagt oppstart er 1. kvartal 2003.

Med denne utbyggingen forlenger BP Amoco levertiden på Valhallfeltet med 17 år, slik at foreløpig produskjonsstopp settes til 2028. Dette gjør de ved å bygge to nye fjernstyrte og ubemannede plattformer. Disse plasseres henholdvis helt nord og sør i feltet. En plan for utbygging og drift ble sendt Olje og energidepartementet 10 august, mens kontrakten for bygging av plattformene ble foretatt allerede 21 august.

2/3 igjen

Den totale investeringen for utbyggingen av flankene er beregnet til 4,2 milliarder kroner. Beslutningen om å utløse opsjonen på bygging av plattformen i nord, kommer etter at det er avklart om oljerørledningen fra feltet via Ekofisk til Teeside har tilstrekkelig kapasitet .

De utbyggingene som nå foretas på Valhallfeltet er typiske for norske oljefelt. Opprinnelig var anslaget for utvinnbare oljereserver 950 millioner fat da feltet ble satt i produksjon i oktober 1982. Med det pågående prosjektet med vanninjeksjon pluss de to plattformene på flankene, økes de utvinnbare reservene med 127 millioner fat olje. Anslaget for resterende utvinnbare reserver er dermed oppe i 600 millioner fat olje selv etter 20 års drift. Opprinnelig levetid var 30 år. Lisensperioden er forlenget med 17 år og gjelder frem til 2028. Administrerende direktør i BP Anne Drinkwater er svært tilfreds med utviklingen på Valhall. – Når flankeprosjektet nå realiseres er dette helt i tråd med vekstmålene for feltet, sier hun.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.