ARBEIDSLIV

Sintef skjermer kompetanse

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
3. apr. 2003 - 09:50

SINTEF-gruppen vil stå rustet med den beste kompetansen som er å oppdrive når næringslivet forhåpentlig kan se lysere tider foran seg. Men nå er det stille i mange korridorer.

Sintefs situasjon er et speilbilde av situasjonen i norsk næringsliv for øvrig.

Fjorårets driftsresultat ble på minus 24,9 millioner kroner. Det er ingen områder av driften som skiller seg spesielt ut.

-Vi har foretatt en del nedskriving av aksjeposter i oppstartbedrifter som har sprunget ut herfra, spesielt innen IKT, sier direktør for strategi og samfunnskontakt, Gunnar Sand.

Sintefs resultat gjenspeiler situasjonen i næringslivet. Med unntak av petroleumssektoren, er det nedgang i alle fagområder. Det har medført fortløpende reduksjoner i staben i løpet av 2002. Dersom industri og næringsliv fortsetter "å skyve på forskningsoppdrag" kan det få ytterligere konsekvenser.

-Vår forretningside er å ha spisskompetanse innen enkelte fagområder. Da kan vi ikke permittere eller si opp eksperter og håpe på å få dem tilbake når markedet snur. Derfor koster det oss litt ekstra å sitte på ekspertise det ellers ville være umulig eller ta lang tid å bygge opp igjen, påpeker Sand.

Nå håper Sintef at ikke all industri bukker under eller flytter ut. Da vil situasjonen kunne bli dramatisk.

- Vi tilpasser oss kontinuerlig og reduserer bemanningen litt på flere steder, sier Sand.

Omsetningen i fjor gikk ikke voldsomt mye ned. Mens den i 2001 var på 1,651 milliarder kroner og et positivt resultat på 54,1 millioner kroner, var fjorårest omsetning på 1,618 milliarder kroner.

Mer enn 90 prosent av Sintef-gruppens omsetning kommer fra betalte oppdrag fra næringsliv og forvaltning. Forskningskonsernet er dermed mer sårbart enn andre FoU-institutter som jevnt over har høyere offentlige bevilgninger, hevder Sintef.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.