OFFSHORE

Sikrere på boredekk

Dette arbeidet vil ikke være så farlig med det nye verktøyet. Foto: Statoil
Dette arbeidet vil ikke være så farlig med det nye verktøyet. Foto: Statoil Bilde: Statoil

Sandefjord: Det enkle er ofte det beste, sies det. Det gjelder også oljevirksomheten.

I årevis har arbeiderne på boredekket på flytende rigger hatt en særdeles utsatt og farlig arbeidsplass. Kombinasjonen tungt roterende maskineri, tung utrustning, grisete og kalde omgivelser, lange skift og bølgebevegelser har satt mannskapene på store prøvelser.

Bortsett fra dykkerne, har boremannskapene vært mest utsatt for ulykker på sokkelen.

Hitec Framnæs AS har i samarbeid med Blafro Tools AS og Statoil utviklet et verktøy som øker sikkerheten og bedrer arbeidsmiljøet betydelig når undervannsbrønner skal vedlikeholdes. Verktøyet Blafro Heave Arrestor sørger for at sikkerhetsventilene og brønnstyringssystemene holder seg i samme posisjon i forhold til boredekket.

Over 12 meter lang

Blafro Heave Arrestor består i prinsippet av en trykksylinder og et stempel med stempelstang. Stempelet med stempelstangen beveger seg likt med boreriggen. Verktøyet ser ut som en kjempestor sykkelpumpe, over 12 meter i lengde. Det monteres på stigerøret fra undervannsbrønnen. På toppen av BlafroHeave Arrestor monteres sikkerhetsventilene og brønnstyringutrustningen.

Med denne nye enheten står sikkerhetsutrustningen på toppen av stigerøret alltid i samme posisjon i forhold til boredekket, så lenge riggen ikke beveger seg mer enn fire meter.

Sparer kostnader

Tidligere har vedlikeholdsarbeidet stoppet når bevegelsene i riggen ble mer enn halvannen meter. Vedlikeholdsmannskapene måtte derfor arbeide særs forsiktig under relativt normale værforhold. Med Blafro Heave Arrestor på plass, kan riggen operere under langt røffere forhold og få bedre operasjonstid. Dermed reduseres også kostnadene for oljeselskapene, fordi betalingen gjerne går i dagrater for rigger.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.