– Vi satt og jobbet på kontoret vårt i Madrid. Plutselig gikk nettilkoblingen og lyset i taket, forteller Andreas Thorsheim, som er grunnlegger og toppsjef i solenergiselskapet Otovo.
Etterforskningen pågår, men mange har allerede gitt fornybar energi, og spesielt solenergi, skylden for at strømmen forsvant på hele 28. april i år.
– Når det først går galt... Sånn som sol er satt opp nå, blir det verre, sier Thorsheim.

Få lagringsmuligheter
Når frekvensen i nettet går utenfor et visst intervall, kobler solcelleanleggene ut. Spania har også lite lagring tatt i betraktning hvor mye effekt solenergi de har bygget ut.
Også folk med solceller hjemme mistet strømmen under blackouten. Det er ikke vanlig med hjemmebatterier i Spania, og panelene er ikke satt opp for å kunne gå .
– Bekmørkt
I denne episoden av podkasten Teknisk sett snakker Jan Moberg og TU-kommentator Ellen Viseth med Andreas Thorsheim om årsakene til blackouten i Spania og om hvordan solkraften kan innrettes for å hindre at det skjer igjen.
Vi snakker også om de krevende årene Otovo har vært gjennom og om utviklingen innen solmarkedet i verden og Norge.


– Det har vært bekmørkt for sol i Norge de siste 18 månedene, sier Thorsheim.
– Nedturen for solcellebransjen i Norge har vært utrolig brutal. Fra 2023 til 2024 falt antall anlegg registrert hos Enova med 80 prosent. I 2025 er vi ned ytterligere 40 prosent.
Han mener det minst interessante i debatten om å bygge ut mer kraft, er å finne ut hva som er den aller beste energiformen.
– Alle har sine fordeler og ulemper ...

Hvis sol og vind har skylden, er helvete løs