Sier nei til sekstimersdagen

Fornyingsminister Rigmor Aasrud vil ikke ha flere forsøk med sekstimersdag.
Fornyingsminister Rigmor Aasrud vil ikke ha flere forsøk med sekstimersdag. (Bilde: Joachim Seehusen)

Rundt 300 arbeidere var med i forsøket der de kunne heve full lønn samtidig som de bare jobbet 80 prosent.

Andre tiltak

Nå er prosjektet evaluert, og til tross for at en ser at redusert arbeidstid kan bidra til å utsette pensjonsalderen, ønsker ikke ministeren flere slik forsøk.

– Vi har mye kunnskap nå, og dette forsøket viser at sekstimersdagen ikke er det virkemidlet som er viktigst for å få arbeidstakere til å stå lengre i jobb. Da får vi ta med oss den erfaringen og lete etter andre tiltak som bidrar til det, sier Aasrud til NRK.

Fikk gjennomslag

Sekstimersdagen var en av hjertesakene til SV, og i regjeringserklæringen fikk de gjennomslag for at det skal legges til rette for forsøk i det offentlige.

Nå ser det imidlertid ut til at Arbeiderpartiet setter foten ned. Dette gleder blant annet Høyre, som peker på at det er urealistisk for Norge, med mangel på arbeidskraft og en aldrende befolkning, å innføre kortere arbeidstid kompensert med full lønn.

– Over hele Europa kuttes lønninger og pensjoner, mens SV ønsker at alle skal jobbe 20 prosent mindre og få 25 prosent mer i lønn. Det er oppsiktsvekkende. SV må snarest våkne opp til virkeligheten, sier Høyres stortingsrepresentant Arve Kambe.

Les også: Nok en suksess med sekstimersdag

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå