KRAFT

Siemens med første girløse vindturbin

GIRLØS: Siemens har lansert en direktedrevet turbin hvor de har redusert antall deler med 50 prosent sammenlignet med det som finnes i en konvensjonell turbin med gir. Antall bevegelige deler er også halvert.
GIRLØS: Siemens har lansert en direktedrevet turbin hvor de har redusert antall deler med 50 prosent sammenlignet med det som finnes i en konvensjonell turbin med gir. Antall bevegelige deler er også halvert. Bilde: Siemens AG
Jannicke Nilsen
21. apr. 2010 - 14:42

Høyere effekt, halvparten så mange deler og betydelig lavere vekt.

Forløperen til en lettere og billigere havvindturbin er til salgs - på land.

Den nye turbinen til Siemens har en ytelse på 3 MW og er utstyrt med en 101 meters rotor. Det gir en effektøkning på 25 prosent sammenlignet med forgjengeren på 2,3 MW.Løpende kostnader

- Vindkraft er ekstremt prisømfindtlig, og det har vært vanskelig å utvikle en direktedrevet generator i serieproduksjon. Når vi nå går over til girløse turbiner, har vi samtidig forbedret konstruksjonen. Antall bevegelige deler er redusert, noe som reduserer behovet for vedlikehold, sier fagsjef innen fornybar energi i Siemens AS, Tore Tomter til Teknisk Ukeblad.Tøffe forhold

Til tross for rotorblader på 101 meter, er turbinen designet for klasse 1 vindparker. Det betyr at turbinen kan brukes i røffere forhold på land.

- Denne turbinen kunne ha vært installert i de fleste norske vindparker jeg kjenner til, sier Tomter.

Planen er at 3 MW-turbinen skal være forløperen til en betydelig større offshore vindturbin.Ny turbinfabrikk

Den store havvindturbinen er et ledd i å ruste Siemens til konkurransen om å levere turbiner til den storstilte utbyggingen av vindkraft til havs utenfor Storbritannia.

- Vi skal også bygge en ny fabrikk for vindturbiner i Storbritannia, for å møte økende etterspørsel i det britiske markedet. Denne fabrikken blir sannsynligvis fødestue for vårt neste, store, generasjon av vindturbiner, sier Tomter.

Interessen skal blant annet være fra norske selskaper som blir involvert i utbyggingen.

Enercon lanserte også nylig en 3 MW stor girløs turbin til bruk i røffere forhold på land.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.