KARRIERE

Siden sommeren har det vært rolig. Nå skyter ingeniør-ledigheten i taket

Nye Nav-tall fra oktober.

Ved utgangen av oktober er 6853 ingeniører registrert som arbeidsledige hos Nav. Det er en økning på 324 personer i løpet av måneden.
Ved utgangen av oktober er 6853 ingeniører registrert som arbeidsledige hos Nav. Det er en økning på 324 personer i løpet av måneden. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
30. okt. 2015 - 10:15

Den siste måneden har arbeidsledigheten i Norge økt kraftig, og det er fortsatt ingeniør- og ikt-fag som er hardest rammet, ifølge nye tall fra Nav.

– Økningen i oktober er den største vi har sett så langt i år. Den er fortsatt sterkt oljedrevet, og rammer først og fremst Vestlandet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i meldingen.

Ved utgangen av oktober er 6853 ingeniører registrert som arbeidsledige hos Nav. Det er en økning på 324 personer i løpet av måneden.

På jobbjakt? Dette er Googles formel for den perfekte CV

2,5 prosent arbeidsledige

Ved utgangen av oktober var det 2900 flere helt ledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag enn for ett år siden, noe som tilsvarer en økning på 73 prosent.

Personer med bakgrunn fra industriarbeid har nest størst økning, med 37 prosent, fulgt av meglere og konsulenter med 23 prosent. Alle disse yrkesgruppene er sterkt påvirket av nedgangen i oljebransjen.

Arbeidsledigheten blant ingeniører er nå på 2,5 prosent.

I januar 2014 var det 3351 ingeniører uten jobb. Dermed har ingeniørledigheten nå mer enn doblet seg siden de siste 22 månedene.

Utviklingen kan du se i grafikken nederst i artikkelen.

Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

Flere permitterte

Ved utgangen av oktober var 80 000 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 7900 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i oktober i fjor.

Det er store fylkesvise forskjeller i utviklingen i ledigheten. I Rogaland har antallet helt ledige økt med 79 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Aust-Agder og Rogaland, begge med 4,0 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten var lavest i Sogn og Fjordane og Oppland, med henholdsvis 1,7 og 1,9 prosent av arbeidsstyrken.

En tredjedel av økningen i antallet helt ledige det siste året skyldes flere permitterte. Ved utgangen av oktober var 3600 personer helt permittert, en økning på 2500 sammenlignet med oktober i fjor. I tillegg var 2 600 personer delvis permittert, noe som er 1600 flere enn for ett år siden.

Over halvparten av de permitterte har bakgrunn fra industriarbeid eller ingeniør- og ikt-fag.

Les også: De 10 vanligste eksemplene på uetisk oppførsel

10.000 flere vil bli ledige

Redusert aktivitet i oljesektoren gir økt arbeidsledighet i år og til neste år, og deler av landet vil rammes hardt, viser de nyeste prognosene fra Nav.

Mens oljefylket Rogaland og fylkene rundt har en kraftig vekst i ledigheten, går den ned i flere fylker på Østlandet og Nord-Norge.

– Vi venter at denne todelingen vil fortsette de nærmeste årene. Lavere oljeinvesteringer fører til økt ledighet i deler av landet, mens svak krone og lav rente gir økt aktivitet i eksportindustrien. De fleste som nå mister jobben har høy kompetanse og derfor gode muligheter på arbeidsmarkedet. De bør raskt søke seg til andre type jobber eller se etter nye jobber i andredeler av landet, sier Vågeng i en pressemelding.

Nav venter at det i snitt vil være 80.000 ledige i år og 90.000 i 2016 og 2017.  Dette tilsvarer en registrert ledighet på 2,9 prosent i år, 3,3 prosent til neste år og 3,2 prosent i 2017.

Det er ti år siden sist ledigheten var så høy.

Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Vil øke til 2017

Ledigheten har økt litt mindre enn Nav antok i forrige prognose i mai. Det er ventet at ledigheten vil øke raskere det neste året enn den har gjort så langt, og at det på det meste vil være om lag 95.000 helt ledige neste år.

Først i 2017 vil veksten i norsk økonomi ta seg opp, og ledigheten gå noe ned, tror Nav.

– Vi anslår at økt eksport, økte investeringer og økt privat konsum vil gi sterkere vekst i norsk økonomi i 2017.  Selv om oljeinvesteringene fortsetter å falle, innebærer dette at ledigheten vil gå noe ned igjen i løpet av 2017, sier Vågeng.

Den anslåtte nedgangen i ledigheten i 2017 er imidlertid ikke større enn at det blir 90.000 helt ledige i gjennomsnitt også dette året, like mange som i 2016.

Under kan du se utviklingen i antall helt arbeidsledige ingeniører siden januar i 2014.

«For pen» for yrket sitt: – Det er ikke slik en kvinnelig ingeniør ser ut

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.