OLJE OG GASS

Siden 26. desember i fjor har 1140 rigger i USA gått ut av drift

Nå er det bare 700 igjen.

Her er de største skiferfeltene i USA. Antallet aktive rigger i  har gått kraftig ned siden oljeprisnedturen startet. Siden 26. desember i fjor har 1140 gått ut av drift. Nå er det 700 igjen.
Her er de største skiferfeltene i USA. Antallet aktive rigger i har gått kraftig ned siden oljeprisnedturen startet. Siden 26. desember i fjor har 1140 gått ut av drift. Nå er det 700 igjen. Bilde: Kjersti Magnussen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
31. des. 2015 - 09:00

Rekordlav oljepris gjør at nordamerikansk oljeproduksjon er under sterkt press. En direkte indikasjon på situasjonen er antallet rigger som er i aktivitet. Og tallet fortsetter å krympe.

Ifølge oljeservicegiganten Baker Hughes, som siden 1944 har kommet med jevne oppdateringer på antallet aktive rigger i Nord-Amerika, fortsetter nedgangen i antallet aktive rigger.

Siden 26. desember i fjor har 1140 rigger blitt tatt ut av drift. Mellom 18. og 23. desember i år minsket antallet med ni rigger. Det gjør at det per i dag bare er 700 aktive rigger igjen.

Februar:1358 rigger

– Riggtellingen er en viktig indikator for boreindustrien og leverandørene. Når boreriggene er aktive, bruker de produkter og tjenester fra resten av serviceindustrien, ifølge Baker Hughes.

Teknisk Ukeblad skrev om riggtellingen også i februar i år. Da var det nesten dobbelt så mange rigger aktive som i dag: 1358. Likevel var tallet ansett som et kraftig fall allerede da: Det var 406 mindre enn på samme tid i fjor.

Siden amerikansk oljeproduksjon – i særdeleshet skiferoljeproduksjonen – har vært en sentral faktor i den globale oljeprisnedturen, har aktiviteten i USA gjerne vært en indikator på hvordan det står til i oljemarkedet.

–Dette som skal til

Da Teknisk Ukeblad skrev om problematikken i februar, lå oljeprisen på 61 dollar fatet. Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities uttalte da at det kunne være nedgangen i antallet aktive rigger i USA som skulle til for å få opp oljeprisen igjen.

– Det er dette som skal til for å balansere markedet og sikre høyere oljepriser. Saudi-Arabias strategi har vært at kuttene i investeringer og produksjon måtte komme fra land utenfor OPEC. Annonserte kutt i oljeselskapenes investeringer og fallet i riggaktivitet viser at strategien er i ferd med å lykkes, sa Omdal til Teknisk Ukeblad da.

Men oljeprisen har ikke fått sitt etterlengtede hopp, men har derimot fortsatt sin ferd mot nye bunnivåer. I skrivende stund ligger ett fat olje priset til 37,17 dollar.

Les også:  Nancy mistet jobben på grunn av oljeprisen. Nå er hun Uber-sjåfør

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.