INDUSTRI

Sheringham Shoal i støpeskjeen

Bildet viser de to top-sidene som skal monteres på de to transformatortårnene på Sheringham Shoal-feltet i tillegg til de 88 turbintårnene.
Bildet viser de to top-sidene som skal monteres på de to transformatortårnene på Sheringham Shoal-feltet i tillegg til de 88 turbintårnene. Bilde: Hartlepool Mail
Jannicke Nilsen
29. mars 2011 - 10:33

Etter en lang vinter er er arbeidet med Norges første havvindpark - i utlandet - i ferd med å starte opp igjen.

Det er enorme dimensjoner over modulene som skal sørge for overføring av strøm til det britiske fastlandet, når havvindparken Sheringham Shoal skal starte produksjonen i løpet av første halvår 2012.

Ligger til kai

Disse to gigantiske transformatortårnene ligger for øyeblikket til kai ved Heerema Hartlepool Yard nord for Newcastle, flytende på to lektere.

I over ett år har arbeidere her jobbet med å bygge modulene på vegne av Statoil og Statkraft.

Fire transformatorer

– Disse plattform-modulene inneholder hver to transformatorer som skal øke spenningen fra 33 kV til 132 kV. I tillegg inneholder de høyspentbrytere og kontrollsystemer, sier informasjonssjef Morten Eek i Statoil.

Hver av modulene er snaut 31 meter lang, drøyt 15 meter bred og veier rundt 1000 tonn.

Les mer: Første fundament på plass

Slepes ut

I månedsskifte april/mai er planen at modulene skal slepes ut til site utenfor kysten av Norfolk.

– Etterhvert som værforholdene blir bedre setter vi igang igjen arbeidet etter vinteren. Det blir høy aktivitet utover sommeren og høsten, sier Eek.

Åpnes neste år

I fjor vår startet arbeidet med å installere fundamentene til de 88 vindturbinene. I år skal de to transformatortårnene på plass og selve turbinene installeres

Noen av tårnene settes i prøvedrift allerede til høsten. I første halvdel av 2012 skal parken starte kommersiell produksjon.

220 000 husholdninger

Sheringham Shoal vil dekke et sjøareal på rundt 35 km2. Turbintårnene vil være 80 meter høye og rotorbladene 52 meter lange.

Havvindparken på 315 MW skal dekke forbruket til rundt 220 000 husholdninger.

To 132 kV sjøkabler skal ilandføres i Weybourne, mens 21,6 km lang underjordisk kabel vil kople vindparken til det nasjonale overføringsnettet ved en ny transformatorstasjon nær Cawston.

Les også: Hun får sving på turbinene

Offshore vind: – Kostnadene må ned

Norsk vind på Doggerbanken

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.