T2

Ser om pakken din er blitt mishandlet under transport

Drop Tag avslører hvor og når skaden er skjedd.

Denne lille brikken vet om pakken din har blitt mishandlet under transport.
Denne lille brikken vet om pakken din har blitt mishandlet under transport.
11. feb. 2013 - 19:12

Har transportselskapet vært uforsiktige med det dyre kameraet du kjøpte på nett?

Snart kan en billig sensorbrikke og en mobil-app gi deg svaret.

Les også: Nå kan du lade mobilen med en kaffekopp

Hva har skjedd?

Når du kjøper et kamera eller en ny mobiltelefon i en fysisk butikk, må du som regel finne deg i å frakte varen hjem selv. Om du handler på nett, får du den derimot levert på døra av et transportselskap, eller du kan hente den på postkontoret.

Dette har selvfølgelig sine fordeler, men det er definitivt ikke risikofritt. Transportkjeden fra nettbutikk til forbruker kan være lang, og mye kan gå galt underveis.

Dette har selvfølgelig sine fordeler, men det er definitivt ikke risikofritt. Transportkjeden fra nettbutikk til forbruker kan være lang, og mye kan gå galt underveis.


En dag sitter du der med skjegget i postkassa. Du har signert for mottatt forsendelse, åpnet pakken, og oppdaget at det flotte, nye kameraet ditt har fått seg en real trøkk, og rett og slett ikke fungerer.

Hva har skjedd? Falt pakken ned fra gaffeltrucken på lageret, eller har den blitt kastet rundt av skjødesløse og stressede bilbud og postsorterere?

Og hvem har skylden for skaden? Butikken som solgte varen, eller firmaet som leverte den?

Les også: Dette hjulet har innebygget motor

Destruktive krefter

Det britiske selskapet Cambridge Consultants har utviklet en enkel og billig sensorbrikke som kan klistres på pakker med dyrt og knuselig innhold.

Ved hjelp av et akselerometer og en minnebrikke registrerer DropTag hver gang pakken kastes, dyttes, mistes, slippes eller på andre måter utsettes for destruktive krefter over en fastsatt terskel.

DropTag er også utstyrt med en liten Bluetooth-sender. Dermed kan brikken skannes med en mobiltelefon eller et annet apparat utstyrt med Bluetooth-teknologi.

En egen mobil-app skal fortelle mottakeren om – og når – pakken har blitt uforsiktig behandlet, uten at pakken må åpnes. Har pakken blitt mishandlet, nekter du rett å slett å motta den. Slik skal du slippe alt styret med å sende ødelagte varer tilbake til selgeren.

DropTag byr også på klare fordeler for avsenderen. Siden brikken lagrer når pakken fikk seg en trøkk, slipper avsenderen å bli feilaktig anklaget for feil og mangler som skyldes hardhendt behandling fra transportselskapet.

Les også: På denne klokka kan du se nesten hva du vil

Enkel og billig

DropTag bruker Bluetooth Low Energy, og er både liten og ukomplisert. Dermed kan den fungere i ukevis på et lite knappcellebatteri.

Ifølge Cambridge Technology skal det være mulig å få materialkostnadene under to dollar – en rimelig forsikring for både sender og mottaker.

Les også:

Denne tohjulingen holder selv balansen  

Dette blir årets viktigste teknologitrender

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.