OFFSHORE

Ser ned i hullet

Anders J. Steensen
30. mars 2004 - 08:01

Stavanger:Med sin neste generasjon av programvaren Drill View tilbyr Maritime Hydraulics i Kristiansand boreoperatøren nye muligheter for å "se" boret i aktivitet.

Sammen med stavangerfirmaet First Interactive har de fått laget et system som visualiserer boret og borestrengen i sann tid. Dermed kan boreren se borekronen i selve reservoaret.

- Dette blir en ny erfaring for boreren. Hittil er det bygd store kompliserte, såkalte operasjonssentre på land hvor alle boredata vises sammen med planlagte brønnbaner. Fra disse er det gitt kommando til selve boreren. Nå kan han se selv, forteller teknisk sjef i Maritime Hydraulics, Bjarne Larsen.

Dermed kan også boreren ta del i den virtuelle utviklingen. Bruk av datateknikk med gode visualiseringsmuligheter i såkalte caver, har vært forbeholdt boreingeniører og geologer for å planlegge brønner og brønnbaner i reservoarene.

De siste to årene har dette også blitt videreutviklet i operasjonssentre. Her har geologene og geofysikerne kunnet følge boringen visuelt, og deretter gitt kommandoer via intern-tv til selve boreren.

Bedre nøyaktighet

For første gang får boreren en mulighet til å se borekronen i arbeid. Hittil har boreren dannet seg et bilde inne i sitt eget hode av hvordan boret og borestrengen går i formasjonene, basert på de data han har fått fra boreleder og instrumenter.

Rent reguleringsteknisk har dette vært en treg prosess, hvor dataene fra borekronen har tatt 20 minutter frem til boreleders instrumenter. Han har tolket disse i samarbeid med geologer og geofysikere og deretter gitt beskjed til boreren om hvordan boret skal gå. Denne prosessen tar et par timer.

- Med den nye versjonen av Drill View kan boreren lese av alle data i sann tid. Han vil se borekronen arbeide i de geologiske lagene og kan raskere foreta korrektive tiltak. Resultatet er at det kan bores med langt større nøyaktighet enn tidligere, sier Larsen.

Standard PC

For å kjøre store geologiske modeller har oljeselskapene og operatørene brukt store og kostbare datasystemer for å visualisere geologien. Med det nye Drill View holder det med en standard PC med et godt grafikkort for eksempel fra GForce.

Systemet er basert på programvaren X-factor og 3D programmotoren Xatrix, utviklet av First Interacive selv. Programmet kan kjøres over internett. Noe som tillater vanlige PC-brukere i for eksempel et intranett å følge med på boreoperasjonene.

Hastighetskontroll

Maritme Hydraulics har også utviklet nye metoder for å hindre skade på borekrone og borestreng ved at borehastigheten gjøres avhengig av hardheten i det geologiske laget det bores i. Målet er å unngå ødelagte borekroner eller brudd i borestrengen.

Den reduserte borehastigheten må oppveies mot merkostnaden for brudd når utstyret anskaffes. Det kan nemlig ta lang tid å trekke en hel borestreng dersom borekronen ødelegges. Og med en kostand på mellom 2,5 og 4 millioner kroner om dagen for en borerigg, er det svært kostbart å forskyve boreprogrammene.

St. Petersburg

First Interactive har lenge arbeidet med 3D visualisering.

- Vi har utført flere oppdrag for Norsk Hydro for å visualisere undervannssystemer og installasjoner på havbunnen. Vi har seks ansatte i St. Petersburg som lager 3D programvaren. Russerne er flinke, særlig i matematisk modellering som danner grunnlaget for programvaren vår, forteller daglig leder Ole Paulsen.

Xatrix behandler store mengder data. Systemet er laget slik at det har versjonskontroll på hvert enkelt dataelement. Det kan brukes til så vel geologisk visualisering som til drifts- og vedlikeholdsdata for anlegg, hvor det kan knyttes som et tillegg til en mengde forskjellige programvarer. - Vi kan knytte oss opp mot SAP, dersom kunden ønsker det, sier Paulsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.