MARITIM

Ser etter feil i girkassen etter fergekollisjon i Oslofjorden

Årsaken til helgens fergeulykke i Oslofjorden er fortsatt ikke klar.

Åtte personer ble skadd da fergen krasjet. En person ble sendt til Ullevål sykehus, mens fem ble sendt til legevakten.
Åtte personer ble skadd da fergen krasjet. En person ble sendt til Ullevål sykehus, mens fem ble sendt til legevakten. Foto: Lars Eide / NTB scanpix
Arne FenstadArne FenstadJournalist
3. juli 2019 - 11:30

– Vi har ikke funnet en forklaring på hvorfor motoren kvalte seg. Vi har grublet mye, og vi finner ikke noen annen teori enn at det kan være feil i giret, så vi holder på å gjennomgå det nå.

Det sier Pål Ruud, daglig leder i Oslo-Fergene, rederiet som driver fergen Oslo XI som kolliderte med bryggen på Hovedøya i Oslofjorden på lørdag. 

Åtte personer ble skadd da fergen krasjet. En person ble sendt til Ullevål sykehus, mens fem ble sendt til legevakten. Pasienten som ble innlagt på sykehus, ble utskrevet søndag, ifølge NTB.

Det ble tidlig lansert som en hovedhypotese at båten på vei inn mot kaia hadde mistet motorkraften og ikke hadde mulighet til å reversere kraft.

Dykkere har undersøkt propellen

– Skipperen er klarert ut, og han gjorde ikke noe feil. Vi har hatt dykkere nede for å se på propellen – om det eventuelt var noe tau som hadde festet seg i den – men det var det ikke. Vi har også undersøkt motoren, og den var det ikke noe feil med. For å være helt sikre har vi tatt ut girkassen. Den holder vi på å undersøke nå, sier Ruud til TU.

Han utelukker ikke at det kan ha vært tau som festet seg i propellen, men som senere har løsnet og falt av.

Etter at girkassen har gjennomgått en overhaling skal Sjøfartsdirektoratet inspisere fergen for å finne ut om den kan settes i drift igjen. 

– Vi har mange anløp og vil gjerne ha fergen i drift igjen, sier Ruud. 

134 passasjerer

Politiet mottok de første meldingene om ulykken fra brannvesenet klokken 17.11 lørdag ettermiddag. Øyenvitner beskrev at fergen hadde større fart enn vanlig da den dundret inn i bryggen. Forholdene skal ha vært rolig på bryggen, men kaotisk på fergen. Totalt 134 passasjerer var om bord. 

I 17.30-tiden på lørdag var det flere redningsbåter og luftambulanse på stedet. Havarikommisjonen for sjø og Sjøfartsdirektoratet ble varslet om ulykken. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.