OFFSHORE

Senter for gasseksport

23. nov. 2000 - 12:08

Selskapet har investert 1,8 milliarder kroner på å bygge den om til et gassenter. Arbeidet har omfattet bygging av en ny stigerørsplattform, oppgradering av utstyr og modifikasjoner på den gamle plattformen.

– Prosjektet gikk veldig bra. Vi har holdt kostnads- og tidsplaner, og er veldig fornøyde med det, sier Erik Sverre Jenssen, leder for Sektor Nordsjøen i Norsk Hydro. Selskapet har ikke gjort tilsvarende prosjekter før, og Jenssen synes dette er en spennende historie om å vekke til live en gammel plattform.

– Meningen var å stenge og fjerne Heimdal. Gassreservene er ferdig produsert, med unntak av noen små mengder som skal produseres nesten år. Hydro tok over ansvaret fra Elf, og utviklet en strategi for Heimdal som knutepunkt for gasstransport, forteller Jenssen. Han kommer selv til Hydro fra Saga, og berømmer Hydros innsats i prosjektet fra starten. – Det var veldig godt gjort å se disse mulighetene på et tidlig tidspunkt og klare å gjennomføre dem, mener han.

Knutepunkt

Gass fra Oseberg-feltet føres via Oseberg Gasstransport (OGT) til Heimdal gassenter og videre til kontinentet. OGT er en 109 km lang rørledning lagt fra Oseberg feltsenter til gassenteret for å forbinde Osebergfeltet med eksisterende infrastruktur for transport av norsk gass til kontinentet. Ledningen har kostet om lag 900 millioner kroner, og kan frakte 20 milliarder kubikkmeter gass årlig. Heimdal gassenteret skal ta imot gass fra Oseberg-feltet, Statoils Huldra-felt og senere fra Tune. Gassen sendes videre til kontinentet gjennom Statpipe-systemet.

– Vi kommer også til å sende gass fra Heimdal til Grane for injeksjon, opplyser Jenssen. I tillegg finnes en del reserver i området ved Heimdal Hydro ønsker å utvikle. Jenssen tror det framover blir mulig å holde liv i eldre plattformer ganske lenge, blant annet ved å bygge dem om for å trekke ut ressurser i nære områder. Gasseksporten fra Oseberg D startet 1. oktober, mens produksjonsstart for Huldra er planlagt ett år senere.

I vesterled

Hydro er operatør for interessentselskapet Vesterled, som nettopp har vedtatt å bygge rørledningen Vesterled. Den skal knytte Heimdal til rørledningen mellom Frigg og St. Fergus i Skottland . Det britiske markedet er viktig for Hydros satsing vestover. Dette er Europas største gassmarked, og det vokser.

– Dette markedet ser veldig spennende ut både med hensyn til pris og volum, mener Jenssen. Han karakteriserer ledningen vestover som en videreutvikling av konseptet med Heimdal som knutepunkt for gasstransport. Den gir muligheter for nye norske gassalg til Storbritannia framover, etter at Frigg-feltet nå nesten er tømt.

Vesterled blir drøyt 50 km lang og vil kunne frakte 10 milliarder kubikkmeter gass årlig. Beregnet kostnad for rørsystemet er 600 millioner kroner, og det skal være klart om to år. European Marine Contractors har fått kontrakt på konstruksjon og installasjon av rørledningen. Installering av ledningen på 110 - 125 meters dyp skal skje neste sommer. Foruten Hydro har Statoil, SDØE, TotalFinaElf og Mobil eierandeler i interessentselskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.