ROMFART

Sender romstøtten til værs

STIGENDE: Støtten til norsk romvirksomhet skytes til værs dersom statsbudsjettet blir vedtatt slik forslaget er lagt frem.
STIGENDE: Støtten til norsk romvirksomhet skytes til værs dersom statsbudsjettet blir vedtatt slik forslaget er lagt frem. Bilde: NASA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
6. okt. 2006 - 14:21

I statsbudsjettet foreslås en økning på 158,6 millioner kroner i bevilgningene til romvirksomheten.

Dette utgjør en økning på 51 prosent sammenlignet med forslag til statsbudsjett i 2006 - og er 40 prosent mer enn i revidert nasjonalbudsjett for i år.

Grunnet ESA-deltakelse

Totalt bevilges 469,4 millioner kroner, som særlig er knyttet til romfartsprogrammer gjennom den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Av de 469,4 millionene, bevilges 105,4 millioner til kontingent i ESA, og 294 millioner til internasjonal romvirksomhet.

- I sin helhet er dette et veldig positivt budsjett for romvirksomheten, så vi må bare bukke og takke. Samtidig er det meste av bevilgningene penger vi visste måtte komme, som ren konsekvens av at Norge i 2005 vedtok å delta i nye ESA-programmer på cirka 947 millioner kroner, sier administrerende direktør Bo N. Andersen, Norsk Romsenter.

Lik nasjonal satsing

Forlaget til nasjonale følgemidler er 37 millioner kroner.

- Hvis man bare ser på tallene ser det ut som om dette er en nedgang, men egentlig er det på linje med det som ble bevilget i år, fordi årets midler i stor grad var øremerket spesielle prosjekter. Vi skjønner at de ikke kan bevilge mer til nasjonale prosjekter på grunn av ESA-innsatsen, sier Andersen.

Godt fornøyd

Norsk Romsenter får økt sitt driftsbudsjett med cirka 10 prosent, med en bevilgning på 33 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

- Regjeringen følger opp sine løfter, og vi tar dette budsjettet som en erkjennelse fra deres side om at vi gjør en god jobb og at de ser viktigheten av vårt arbeid og internasjonal satsing, sier Andersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.