KLIMA

– Sellafield-utslipp vil øke

SELLAFIELD: Britiske planer om å reprossesere mye mer atomavfall de neste årene bekymrer Bellona. De frykter økte radioaktive utslipp til havet som kan nå norske farvann.
SELLAFIELD: Britiske planer om å reprossesere mye mer atomavfall de neste årene bekymrer Bellona. De frykter økte radioaktive utslipp til havet som kan nå norske farvann. Bilde: Colorbox
Kjetil Malkenes Hovland
22. feb. 2011 - 12:36

Etter flere år med lav aktivitet på Sellafield har de radioaktive utslippene til Irskesjøen falt.

Nå skal Nuclear Decommissioning Authority (NDA) ha endret planer. 4700 tonn brukt atomdrivstoff fra magnox-reaktorene skal reprosesseres på seks år.

Dette vil trolig øke utslippene kraftig, ifølge en rapport fra organisasjonen Core (Cumbrians Opposed to a Radioactive Environment).– Utslippene havner i Norge

Ifølge Core vil britene bryte en internasjonal avtale de inngikk i 1998 hvis de ikke reduserer de radioaktive utslippene til «nær null» innen 2020.

Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona
Ifølge Core vil britene bryte en internasjonal avtale de inngikk i 1998 hvis de ikke reduserer de radioaktive utslippene til «nær null» innen 2020.KRITISK: Bellonas Nils Bøhmer mener Norge må ta opp spørsmålet om økte Sellafield-utslipp med britiske myndigheter. Bellona

Miljøstiftelsen Bellona mener at miljøvernminister Erik Solheim bør ta denne saken opp med britiske myndigheter.

– Alt annet enn videre nedgang i Sellafield-utslippene er uakseptabelt, sier Bellonas Nils Bøhmer. – Mer utslipp fra britenes atomanlegg vil gi høyere konsentrasjoner av radioaktiv forurensning i norske farvann.

Bøhmer frykter at utslippene vil øke når britene behandler mer atomavfall. Han mener Norge må be britene om å dokumentere at dette ikke er tilfelle.

Les også: Katastrofalt for Vestlandet ved atomkraftulykke

Behandles ved B205

Det er to reprosesseringsanlegg ved Sellafield, Thorp (Thermal Oxide Reprocessing Plant) og B205. Ifølge Core skal 4700 tonn magnox-brensel behandles ved B205, det eldste av de to anleggene som begge eies av NDA. Samtidig skal det nesten femti år gamle anlegget også ta seg av nytt magnox-avfall fra kraftverkene Wylfa og Oldbury.

I tillegg skal 3700 tonn britisk AGR-avfall (Advanced Gas Cooled reactors) og 600 tonn utenlandsk AGR-avfall behandles ved Thorp-anlegget, som har fått levealderen forlenget med 10 år.

Core peker på at Sellafield-anleggene ikke har kapasitet til å behandle den radioaktive væsken som kommer ut av reprosesseringen. De siste årene har tempoet vært lavt, men nå skal det økes betraktelig, og Core mener dette ikke er forsvarlig.

– En alvorlig trussel

Ifølge Core har det lave aktivitetsnivået på Sellafield lurt Ospar-konvensjonen (Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic). De tror at britene har hatt framgang, men ifølge Core vil NDAs planer om opptrapping av reprosesseringen endre dette bildet.

– Britenes atomanlegg utgjør en vedvarende og alvorlig miljøtrussel mot oss her i Norge, sier Nils Bøhmer, som har bedt NDA om svar på om utslippene vil øke.

«Tekniske forbedringer har redusert utslippene signifikant, og for tiden er Sellafields utslipp godt innenfor det som er tillatt,» skriver NDA i et svar til Bellona, og avviser samtidig at det er et direkte forhold mellom hvor mye som blir behandlet og hvor store utslipp dette skaper.

Endret formulering

Ifølge Core ble Ospar-konvensjonens tredje ministermøte i Norge i 2010 enige om ikke å kreve «nær null» utslipp fra Sellafield. Formuleringen ble endret til å gjelde nær null utslipp over historisk nivå.

«Vi gjentar vårt mål om å sørge for at utslipp og tap av radioaktive substanser innen 2020 skal reduseres til nivåer hvor økt konsentrasjon i marine miljøer over historisk nivå er nær null,» heter det i uttalelsen fra ministermøtet, ifølge Core (TUs oversettelse).

Det er et konsortium av atomkraftselskaper som utfører selve reprosesseringen, nemlig Washington URS, Areva og Amec.

Les også:

– Uakseptabelt atomforslag

Ingeniører ønsker kjernekraft

Sellafield mistet kjølingen

Radioaktiv lekkasje på Sellafield

Åpner for nytt atomkraftverk i Sellafield

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.