SELGES: Boreutstyr fra TTS i Kristiansand. TSS Group selger virksomheten til Cameron. (Bilde: Anders J. Steensen)
(Bilde: CAMILLA AADLAND)

TTS GROUP SELGER TIL CAMERON

Selger borejuvel til USA

TTS Group skal selge sin boreteknologidel til amerikanske Cameron.

Borevirksomheten til TTS Group er en av de tre store, norske på dette området med hovedsete i Kristiansand.

Salget offentliggjøres samme dag offshoreklyngen NCE NODE  får en internasjonal utmerkelse.

Fokus på annet

TTS Group har inngått en avtale om å selge sin boreutstyrsvirksomhet til Cameron International Corporation. TTS får i utgangspunktet 1,55 milliarder kroner (270 millioner dollar), og enda mer dersom selskapet når visse mål de neste tre årene (earn-out).

Med salget vil TTS Group gå ut av boreutstyrsindustrien, både offshore og onshore. TTS Group vil imidlertid beholde og videreutvikle sin offshore håndterings- og kranvirksomhet (Offshore Handling), som ikke er inkludert i salget.

Utvikles videre

Ifølge TTS Group er salget er et aktiv skritt i den pågående videreutvikling av boreutstyrsindustrien. Selskapet opplyser i en børsmelding at salget er industrielt riktig for både gruppen som helhet og for boreutstyrsvirksomheten.

De to andre store boreutstyrsleverandørene i klyngen er Aker Solutions og National Oilwell Varco.

– Dette er utrolig spennende. Vi blir løftet opp i en ny divisjon og får større muligheter til å utvikle oss enn det vi ville hatt i TTS, nå vi nå blir en  del av et stort, internasjonalt konsern, sier Inge Gabrielsen, direktør for TTS Energy til Fædrelandsvennen.

CAMILLA AADLAND

Ekspansjon

Cameron vil neppe flytte borevirksomheten vekk fra klyngen på Sørlandet.

– Boreutstyrsindustrien beveger seg mot større, mer integrerte enheter med et bredere produkt og servicetilbud. Cameron vil med sitt internasjonale salgs- og servicenettverk bli en god eier og er i en bedre posisjon til å videreutvikle virksomheten, sier konsernsjef Johannes D. Neteland i TTS Group, i pressemeldingen.

Klyngen sertifiseres

Olje- og gassklyngen på Sørlandet, NCE NODE, vil etter alle solemerker i kveld få en internasjonal anerkjennelse.

NCE NODE vil som én av de tre første næringsklyngene i Europa få en såkalt «gull-sertifisering» for velfungerende klyngesamarbeid.

Klyngen består av 58 leverandørbedrifter til olje- og gassindustren. På få år har de innovative teknologiselskapene økt omsetningen fra 5 til 40 milliarder og skapt 6 200 nye arbeidsplasser.

Toppserie

– Ved å få denne «gull-sertifiseringen», kommer vi i en europeisk elitedivisjon. Vi tar steget inn i en ny tidsalder, sier daglig leder for NCE Node, Kjell O. Johannessen.

Offentliggjøringen skjer på European Cluster Conference 2012 i Wien der næringsklynger fra hele Europa samles.

Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge, er svært fornøyd med sertifiseringen.

Kompetanse og innovasjon

– Å få denne topp-sertifiseringen, er en fantastisk anerkjennelse for NCE NODE og den svært profesjonelle måten organisasjonen leder industrien i felles satsinger, kompetansebygging og innovasjonsarbeid, sier hun ifølge en pressemelding.

TTS Group melder at salget av borevirksomheten betyr mer fokus på utvikling av de andre virksomhetsområdene, TTS Marine, TTS Port & Logistics og Offshore Handling.

Bjarnes barn

Største aksjonærer i TTS Group er Bjarne Skeies Technology og Rasmussengruppen.

Bjarne Skeie stått sentralt i oppbyggingen av alle de tre boreutstyrsleverandørene.