MOBIL

Seks funksjoner vi ønsker oss i mobilen

Noen funksjoner burde vært standard for lenge siden.

14. juni 2010 - 16:08

Om du hadde mobiltelefon for ti år siden (og har byttet siden den gang) har du lagt merke til at saker og ting har blitt mer avansert. I dag surfer du på nettet i hastigheter tilsvarende en billig bredbåndslinje, du installerer ekstra programmer, og du spiller av musikken din med samme lydkvalitet som en dedikert musikkspiller.

Til tross for en stort sett herlig utvikling, er det fremdeles funksjoner vi savner. Noen funksjoner er allerede på plass i enkelte modeller, mens andre ikke finnes. Her er en liste med ting som etter vår mening burde vært standard - eller som i det minste bør bli det iløpet av overskuelig fremtid.

Ringe opp igjen skjult nummer

Hvorfor: Fordi - og la oss være ærlige - det er ingen virkelig gode grunner til å ringe med skjult telefonnummer. Telefonselgerbedrifter som ikke vil bli oppringt av misfornøyde kunder og tenåringer som vil høre stemmen til sin avstandsutkårede er ikke gyldige argumenter for at du aldri skal finne ut hvem som har prøvd å kontakte deg.

I tillegg har vel alle denne vennen som av en eller annen grunn alltid har ringt og alltid kommer til å ringe med skjult nummer – og skylder på at “det er noe feil med telefonen”.

Løsning: Vi trenger ikke å vite nummeret om det er så forbaska hellig, men gi oss i det minste muligheter til å ringe opp igjen automatisk.

Evig slumrefunksjon

Hvorfor: Vi er klar over at det ikke er meningen at man skal slumre til utpå ettermiddagen, men det er tross alt bedre enn at telefonen slår av alarmen når du smekker hånden på “utsett-knappen” for åttende gang. Eller..?

Løsning: Fjern denne overflødige sperren.

Skikkelig mediestreaming

Hvorfor: Joda, du kan allerede i dag spille av mediefilene dine over nettverket om du har en DLNA-telefon, og det fungerer ganske greit. Men, det hakker langt oftere enn en PC eller NAS-disk på nettverket, så løsningen er fremdeles ikke fullverdig.

Løsning: Gi telefonene høyere overføringshastighet over WLAN-nettverket. Det er mulig dette problemet vil løse seg av seg selv når trådløsteknologien 802.11n (omtrent sju ganger raskere enn 802.11g) blir standard. En alternativ løsning er å kreve større buffer før avspillingen begynner. Da må du vente noen minutter ekstra, men det er bedre enn å stoppe filmen hvert kvarter for å vente på ny buffer.

Tilgang til internminnet via masselagring

Hvorfor: I dag kommer de fleste telefoner med støtte for masselagring, det vil si at du kan koble mobilen til en PC via USB, der PCen vil lese minnekortet som en vanlig USB-disk. Samtidig får du i mange tilfeller ikke tilgang til telefonens internminne på denne måten, selv om dette minnet ofte er på flere GB.

Du kan riktignok bruke den medfølgende synkroniseringsprogramvaren for å gjøre dette, men hvorfor bruke knotete programvare når alt du vil er å hente bildene dine ut fra telefonminnet? Det hjelper ikke at internminnet er standard lagringsplass for bilder og video i de fleste telefoner, og du rekker ofte å ta en hel del bilder før du finner ut at du skal skifte på disse innstillingene.

Løsning: Denne løsningen brukes på en del telefoner allerede, men burde være standard også på mindre avanserte modeller: Partisjonér internminnet i telefonen, og identifiser den ene delen som lagringsdisk, som kan leses uten hjelp av knotete programvare.

Spotify/Wimp integrert i musikkspilleren

Hvorfor: Skal du bruke Spotify eller Wimp på mobilen i dag, må du bruke et dedikert program for dette. Samtidig har du gjerne lagret en del musikk i høy kvalitet på minnekortet. Denne musikken må spilles av med den vanlige musikkspilleren. Dette er tungvint.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Løsning: Få på plass muligheter for å logge på Spotify/Wimp direkte fra musikkspilleren, så får du samlet alt i én og samme spilleliste.

Bruke mobilen som arbeidsstasjon

Hvorfor: I dag er det vanlig å koble en laptop til docking-stasjoner med mus, tastatur, skjerm og eksterne harddisker. Mobiltelefoner leveres ofte med programvare for både e-post, Office-dokumenter og andre verktøy du bruker på jobben. Hvorfor ikke bruke denne som arbeidsmaskin?`

Løsning: Kraftigere maskinvare. Vi har selvsagt vært på Youtube og kikket på folk som har koblet opp telefonen sin mot arbeidsstasjoner, men dette har stort sett vært “proof of concept”-videoer, og ting har ikke akkurat gått flytende. Med kraftigere prosessorer, mer arbeidsminne og utganger for HDMI, USB (host) og muligheter for å kjøre ut operativsystemet i høyere oppløsning vil dette på sikt bli en realitet. Tror vi. Nokia N8 ser for eksempel ut til å være et steg i riktig retning.

Savner DU noen funksjoner? Isåfall oppfordrer vi til sutring i kommentarfeltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.