FORSVAR

Se Israel skyte ned droner med luftbåren laser

Lasersystem montert om bord på et Cessna-fly traff droner mer enn én kilometer unna.

Dette er flyet som ble brukt under testen.
Dette er flyet som ble brukt under testen. Foto: Det israelske forsvarsdepartementet/Youtube
Jens Ramskov, Ing.dk
25. juni 2021 - 11:00

Med en kraftig laser montert på et Cessna 208 Caravan-fly har det israelske luftforsvaret med 100 prosent suksessrate skutt ned flere droner på mer enn én kilometers avstand under en øvelse.

Det opplyser det israelske elektronikkselskapet Elbit Systems, som utvikler forsvarsteknologi, i en pressemelding. De forteller også at lasersystemet, i tillegg til å kunne skyte ned droner, er ment å beskytte mot raketter.

Demonstrasjonen av det nye lasersystemet fant sted i samarbeid med det israelske luftforsvaret i et testområde midt i landet, der det ble utsatt for en rekke forskjellige angrepsscenarier med droner.

Kaller det en strategisk endring

«Den avskar og ødela alle UAV-er som ble sendt ut gjennom testen. Evnen til å fange opp og ødelegge luftbårne trusler i luften er banebrytende og gir en strategisk endring i Israels luftvernmuligheter», heter det i pressemeldingen. UAV er en engelsk forkortelse for ubemannet luftfartøy – på norsk en drone. 

Luftbårne lasersystemer har en rekke fordeler sammenlignet med landbaserte. De gir større fleksibilitet i å svare på trusler fra droner og dekning over et større område, heter det i pressemeldingen, der det ellers er lite konkret om hvordan systemet fungerer og hvordan testen fant sted.

«Avansert optikk og sporingskapasitet»

– Vi har installert en avansert laser på et fly med avansert optikk og sporingskapasitet og har med hell fanget opp en rekke UAV-er på mer enn én kilometers avstand, forteller brigadegeneral Yaniv Rotem, som leder forsvarsdepartementets våpenutvikling og teknologiske infrastruktur, i videoen under:

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.

Les også

Japan forbyr droneflyging i fylla

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.