T2

Se høydepunktene fra HiFi-messa i Bristol

MESSE: En rekke produsenter bruker HiFi-messa i Bristol som åsted for å vise fram nye produkter for første gang i Europa. Ikke uventet er det mange britiske selskaper på messa, blant annet Rega. Her en  svært britisk versjon av Regas P3-24 - kalt Union Jack Limited Edition.
MESSE: En rekke produsenter bruker HiFi-messa i Bristol som åsted for å vise fram nye produkter for første gang i Europa. Ikke uventet er det mange britiske selskaper på messa, blant annet Rega. Her en svært britisk versjon av Regas P3-24 - kalt Union Jack Limited Edition. Bilde: Dag Yngve Dahle

BRISTOL: Den årlige HiFi-messa i Bristol er som Nytt fra HiFi-asylet for lydinteresserte i Storbritiannia. Årets utgave av The Bristol Show, som arrangementet heter, skuffet ikke.

De sentrale selskapene innen britisk og tildels europeisk HiFi var til stede på messa. Det var også svenske og danske produsenter.

Men denne gangen var ikke norske Electrocompaniet på plass. Konkurrenten Hegel var heller ikke representert.

Men hadde selskapene som var der noe nytt å vise frem?

Javisst. Teknisk Ukeblad var til stede på årets messe, og det er ingen tvil om at det var en rekke nyheter å se og lytte til (se bildene til høyre). Når vi løftet blikket litt, var det også enkelte trender å notere seg.

BILDESERIE: Her er HiFi-bildene

Dette er årets messeinntrykk oppsummert i noen punkter:

Streaming.

Som i fjor: Utstyr til avspilling og streaming av digital musikk i form av lydfiler dominerer hallene og rommene på Marriott-hotellet i Bristol. Det gjelder enten filene ligger på egen PC eller finnes hos Spotify eller hos konkurrerende tjenester. Vi noterte at en rekke produsenter brukte lydfiler fra Mac når de demonstrerte produktene sine for et kresent messepublikum. CD-er og LP-er ble spilt, men lydfilene dominerte.The Bristol Show - bilder fra den årlige HiFi-messa i Bristol, England.
MESSE: Arcam presenterte nye rPAC, som er en liten bærbær DAC og hodetelefonforsterker i ett - til moderat pris. Dag Yngve Dahle

DAC.

Digitalkonvertere (DAC-er) ser ut til å være HiFi-bransjens De beste digitalkonverterne . Svært mange aktører tilbyr nå DAC-er. Siden kvaliteten er god og målgruppa ikke er fattigfransene, tilbyr flere produsenter DAC-er i prisklassen over 10.000 kroner. Dette viser også at lydfiler er akseptert av highend-interesserte, og da må avspillingsutstyret være tilpasset disse.

TEST: TEST: Electrocompaniet PD-1

Nettverksspillere.

Et annet in-produkt er såkalte nettverksspillere eller musikkstreamere. Disse har innebygget DAC og tilbyr vanligvis trådløs eller kablet (USB) avspilling av lydfiler i en rekke formater. Mange har også støtte for Airplay. Britiske HiFi-produsenter i highend-kategorien, for eksempel Naim og Linn, tilbyr slike spillere.

Test: Hodetelefoner

Airplay.

Apples streamingteknologi brukes av stadig flere. Det betyr også at mange HiFi-produsenter implementerer mottakere for musikk sendt med Airplay i sine forsterkere. Bowers & Wilkins var blant de første med et slikt samarbeid med Apple, men nå er det langt flere som tilbyr Airplay-streaming.

The Bristol Show - bilder fra den årlige HiFi-messa i Bristol, England.
MESSE: Dali er blant høyttalerprodusentene som satser på tokanalslyd. Dette er nye Epicon 6. Dag Yngve Dahle

To kanaler.

Lyd i fem kanaler? Glem det. Slike høyttalerssystemer er forbeholdt hjemmekinoentusiastene. For noen år siden spådde mange av flerkanalslyd ville bre om seg blant HiFi-entusiastene, men slik har det ikke gått. Majoriteten av utstillerne spilte stolt musikk i to kanaler.

Her er HiFi-bildene

Erlings elsklinger

TEST: Bose OE2 hodetelefoner

TEST: Bowers & Wilkins C5

Slik får du musikken trådløs

Nytt fra HiFi-asylet

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.