T2

Test: Hodetelefoner

PÅ HODET: Et vanlig stereoanlegg med like god lydkvalitet som disse hodetelefonene ville ha kostet 15 - 20.000 kroner.
PÅ HODET: Et vanlig stereoanlegg med like god lydkvalitet som disse hodetelefonene ville ha kostet 15 - 20.000 kroner. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
24. juni 2011 - 10:28
Vis mer

Gode hodetelefoner i 3 - 4000-kronersklassen gir suveren lydkvalitet. Vil du den samme lydkvaliteten fra et regulært stereoanlegg, må du ut med mye mer enn 3 - 4000 kroner.

Bruker du 15 - 20.000 kroner på et stereoanlegg til stuebruk, er det ikke sikkert du får bedre lyd enn det hodeklokker i dette prissegmentet leverer.

TEST: Noise cancelling-hodetelefoner

Naturtro

En krystallklar, sprø diskant triller musikalske detaljer innover i øregangene. Mellomtonen gjengir menneskestemmer så naturtro at vokalisten nesten står ved din side og hvisker deg florlett i øret. Men solid og presis bass er ingen selvfølge med hodetelefoner.

Men enkelte modeller leverer tung kvalitetsbass så mageregionen rister i dagevis etterpå og tinnitusdiagnosen snart er å finne hos en lege nær deg (pass på hørselen). Er solid bassgjengivelse viktig, er det fullt mulig å få det med hodetelefoner.

Kvalitetsklokkene kan være balsam i glade øreganger. Men de er ikke nødvendigvis behagelige for hodeskallen. Vi forbinder mektig musikk fra suverene hodetelefoner med velvære. Men bærekomforten varierer betydelig fra modell til modell.

BILDESERIE: HiFi-nytt fra IFA

Hviskende

La det være sagt med en gang: Hjelm er noe vi bruker på to hjul og i militæret. Like fullt kommer hjelmfølelsen fort krypende med enkelte hodetelefoner på skallen. Andre modeller tar tak i hodet med fast grep - og holder. Ikke mye velvære her. Fri oss fra musikkhjelmene.

Fri oss fra hjelmene selv om hodetelefonene kun skal brukes med lukkede øyne i godstolen hjemme. Mange kostbare modeller har såvidt høy motstand at en Ipod eller andre musikkspillere ikke klarer å drive dem. Da er lyden hviskende lav.

Generelt er vi likevel ikke i tvil: Tross høy prislapp gir slike hodeklokker deg mye godlyd for kronene.

Våre tre testmodeller har alle sine salsgfremmende fordeler: Monster Beats Pro tilhører Dr. Dre-serien, AKG Q701 tilhører selskapets Quincy Jones-serie mens Denon AH-A100 leveres i tresorten mahogni.

Monster Beats Pro (Dr. Dre).

Dag Yngve Dahle

Monsters toppmodell i Dr. Dre-serien leverer omtrent det vi forventer. I likhet med andre modeller i serien handler det mye om bass her. Her får alle typer musikk virkelig kropp og pondus.

Mye bass

Den tunge bassen i Beats Pro er ikke uklar og langsom, men er ganske presis og lar diskanten få lov til å jobbe uforstyrret. Gurus "When You're Near" fremstår både med autoritet og en krisp gjengivelse av høyere frekvenser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Jeff Buckleys stemme i "New Year's Prayer" får lett et litt skrikete preg, men ikke her. Det virker dog som bassen tidvis overskygger mellomtoneområdet, noe som for eksempel kan høres på kvalitetsproduksjoner med Kari Bremnes.

Når vi serverer disse klokkene mer kompleks og utfordrende musikk, blir det dessuten klart at musikkgjengivelsen mangler roen og de analytiske kvalitetene til de aller beste konkurrentene.

Komforttrøbbel

Beats Pro klarer ikke helt å skille de ulike lagene i XTCs "It's Really Super, Supergirl" fra hverandre, og det hele får et hektisk preg. Disse hodetelefonene egner seg best til rytmisk musikk som hiphop, rap og R'n'B.

Den lukkede konstruksjonen gjør at de lekker lite lyd til omgivelsene og slipper lite støy inn. Ett ankepunkt er komforten. Beats Pro har metallelementer og føles tunge på hodet. De veier da også hele 430 gram.

Øreputene er ikke store nok til at de dekker ørene. I tillegg klemmer klokkene urovekkende mye rundt skallen, noe som kan gjøre lengre lytteseanser kortere enn planlagt.

Pluss: Fyldig lydbilde, solid bass, god diskant.

Minus: Mangler litt kontroll. Dårlig bærekomfort.

TEST: Øreplugger for enhver smak

Denon AH-A100.

Dag Yngve Dahle

Denne jubileumsmodellen fra Denon er en mindre variant av de gedigne luksusmodellene AH-D2000 og AH-D5000, som er kjent for sine hus i mahogni.

Balansekunstner

Denne modellen veier kun 195 gram, og er så komfortabel i bruk at vi flere ganger glemte at vi hadde dem på.

Her får du ikke den samme dypbassen som med Beats Pro, men du får mer bass enn med AKG-klokkene. Bassen er middels dyp, stram og rask. Bassen på D'Angelos "Playa Playa" kan har en tendens til å bli for dominerende og for buldrete. Men disse Denon-klokkene leverer en balansert bass, som likevel har trøkk.

Mellomtonen har en varm og litt vinylaktig klang som vil tiltale mange. Noen vil mene at disse hodetelefonene ikke er 100 prosent nøytrale, men avviket er ikke stort.

Ingen kaldfront

Vi registrerer at de ikke har den kalde, metalliske klangen enkelte hodetelefoner har. Hør for eksempel på Steely Dans "I Got The News".

Stemmegjengivelsen er meget god. Björks røst på "It's Oh So Quiet" har ikke den spisse, litt skjærende klangen den av og til får. Diskanten er svært oppløst og graver fram et vell av detaljer i Postal Service's "District Sleeps Alone Tonight".

En lukket mahognikonstruksjon gir lite lydlekkasje og god støydemping. Når lyden henger godt sammen og gir en sømløs akustisk opplevelse, er det bare å gratulere Denon med et suverent produkt.

Pluss: Meget balansert lydbilde. Oppløst lydbilde. Fin mellomtone.

Minus: Farger lyden ørlite.

TEST: Hodetelefoner i tre

AKG Q701.

Dag Yngve Dahle

Toppmodellen i AKGs Quincy Jones-serie har bokstavelig talt ikke tyngden til Beats Pro. Tross størrelsen veier disse klokkene langt mindre, føles lett på hodet og har heller ikke tyngde i bassområdet.

Forsiktig

Fra så påkostede hodetelefoner venter vi noe mer trøkk i det nedre frekvensområdet. Den flotte bassgangen i Morphines "Buena" blir en tanke spe her.

Til gjengjeld er dette blant de mest oppløste og detaljgivende hodetelefonene vi har testet. Den akustiske knatrende inngangen på nevnte "Buena" har vi ikke hørt så krisp tidligere. Kari Bremnes' stemme på "Togsang" gjengis av en nøytral og uanstrengt mellomtone.

Detaljrikdommen på Postal Service-låta "District Sleeps Alone Tonight" er frapperende og holder uten tvil referanseklasse.

Full kontroll

AKG Q701 gjengir musikken med en utpreget ro. Klokkenes analytiske evner holder styr på temposkifter og komplekse segmenter. De plutselige stoppene i "Buena"? Ikke noe problem. Å ha kontroll på det mangefasetterte lydbildet i XTCs "It's Really Super, Supergirl"? Lett.

Komforten er god, også gjennom lange lyttesekvenser. Disse gir ikke vondt i skallen. Disse halvåpne klokkene lekker noe lyd, men det er ikke et stort problem. Siden motstanden er stor, blir lydnivået noe lavt med en Ipod eller andre bærbare spillere. AKG Q701 passer best til hjemmebruk.

Generelt er dette er supernøytrale kvalitetsklokker, men litt større morofaktor hadde gjort seg.

Pluss: Suveren oppløsning. Høyt detaljnivå. Flott kontroll.

Minus: Moderat bass. Litt snusfornuftig.

AKG med Quincy Jones-hodetelefoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.