MARITIM

Savnet ubåt funnet nær Titanic-vraket – alle fem antatt omkommet

Vrakrester fra ubåten som var savnet i Nord-Atlanteren, er funnet i nærheten av Titanic-vraket, opplyser USAs kystvakt. Alle de fem om bord mistet livet. 

Det er funnet vrakrester fra den savnede ubåten Titan i nærheten av Titanic, på rundt 3800 meters dyp i Nord-Atlanteren.
Det er funnet vrakrester fra den savnede ubåten Titan i nærheten av Titanic, på rundt 3800 meters dyp i Nord-Atlanteren. Arkivfoto: Oceangate Expeditions / AP / NT
23. juni 2023 - 08:28

En ekspert fra kystvakten sier det er funnet fem store vrakdeler som antyder at det er snakk om den savnede ubåten. Blant annet er akterenden funnet. Funnet stemmer overens med en fullstendig ødeleggelse av trykkabinen og at denne har implodert og kollapset.

Vrakrestene ble funnet torsdag morgen av en fjernstyrt miniubåt. Familiene til de fem ble varslet umiddelbart etter funnet. Miniubåtene som har deltatt i søket, fortsetter å jobbe på stedet for å samle informasjon.

– Sørger over tapet av liv

– Vi tror nå at vår toppsjef Stockton Rush, Shahzada Dawood og hans sønn Suleman Dawood, Hamish Harding og Paul-Henri Nargeolet dessverre har gått bort, sier selskapet i en uttalelse gjengitt av CNN torsdag.

– De var ekte eventyrere med en lidenskap for å oppdage og beskytte verdens hav. Vi sørger over dette tapet av liv og gleden de brakte til alle de kjente, heter det videre. Oceangate sier tankene deres går til de fem og familiene deres.

Kort tid før beskjeden fra selskapet ble det kjent at det er funnet vrakrester på havbunnen i søkeområdet nær vraket av Titanic. Vraket ligger på rundt 3800 meters dyp.

Restene av den savnede ubåten ble funnet rundt 500 meter fra baugen til det berømte skipsvraket. Funnet ble gjort litt før klokken 9 om morgenen lokal tid, det vil si ved 15-tiden norsk tid.

Bilde av boligplattformen Alexander Kielland dagen etter at den mistet ett av beina og kantret i Nordsjøen den 27. mars 1980. På bildet ser man de fire gjenværende beina på den veltede plattformen som stikker opp av vannet.
Les også

Overlevende og etterlatte etter Kielland-ulykken strever med dårlig livskvalitet

Funnet av miniubåt

Det var en miniubåt fra et canadisk skip som fant vrakrestene på havbunnen. En annen fjernstyrt miniubåt fra et fransk skip ble også sendt ned for å søke etter ubåten Titan.

Ubåten og de fem om bord har vært savnet siden søndag. Morskipet mistet kontakt med den 6,7 meter lange ubåten snaut to timer etter at den startet et dykk ned til vraket av Titanic, som sank i 1912.

Vis mer

Mangel på oksygen

Ubåten hadde oksygen nok til opptil 96 timer. Hvis den fortsatt hadde vært intakt, var det anslått at ubåten hadde gått tom for oksygen ved 11-tiden norsk tid torsdag.

Onsdag steg håpet da overvåkingsfly fra Canada fanget opp lyder under vann ved hjelp av sonarbøyer, men søk med miniubåter i det aktuelle området ga ingen resultater. Tjenestemenn påpekte også at lydene kan ha kommet fra en annen kilde enn Titan.

Torsdag sier den amerikanske kystvakten at det tilsynelatende ikke har vært noen forbindelse mellom disse lydene og vrakrestene som nå er lokalisert på havbunnen.

Redningshelikopteret var tilknyttet Oseberg-feltet i Nordsjøen der Equinor er operatør.
Les også

Ber om å redusere produksjonen: : – Må sørge for minst mulig risiko

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.