ARBEIDSLIV

Savner jenter i Venture Cup

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
11. feb. 2004 - 15:01

Salen var fylt til trengsel ved NTNU i Trondheim da den regionale konkurransen om å levere beste forretningsplan for en ny bedrift ble sparket i gang.

Venture Cup (VC) er vekket til live igjen, men hovedvekten er lagt på de tre regionale konkurransene. Start Norge skal likevel stå for det praktiske arrangementet under kåringen av en nasjonal vinner i august.

Regionkonkurransene i Nord-Norge og Østlandet sliter fortsatt med å få sponsorene på plass. I Trøndelag stiller lokale bedrifter og offentlige etater opp med til sammen en million kroner, og dermed kunne konkurransen starte i januar. I Oslo og Bodø regner VC-entusiastene med å komme i gang i mars.

I Trondheim møtte 75 gründerspirer opp for å høre om VC og høste av tidligere deltageres erfaringer.

Seriegründer Magne Frode Orten har 89 bedrifter på samvittigheten. Hans velmente råd ble godt mottatt. - Sett tæring etter næring. Vær fokusert og knytt til deg et nettverk av mennesker med erfaring og utfyllende kunnskap. Vær forberedt på lave lønninger til å begynne med, var blant hans råd. De burde man lytte til, for av hans 90 oppstartede selskaper har bare fire gått konkurs.

Fjorårets VC-vinnere, Anders Ytterland og Endre Kvalheim fra Byks, fikk opp stemningen i salen. De utbroderte hvordan deltakelsen i VC hjalp dem til å få forretningsplanen på rett vei, 250.000 kroner i kassa og middag med fiskeriministeren.

Mangler ikke-ingeniører

I Trøndelag har det meldt seg kun to kvinner - men over 60 menn - som vil ha hjelp til å utvikle sine forretningsideer og lage håndfaste planer.

- Vi vil oppfordre flere kvinner til å bære fram sine ideer og delta i VC, sier Mads A. Skjelstad, som sammen med professor Sigmund Waage er ildsjelene i VC i Trøndelag.

VC har også fått rykte på seg for å være en konkurranse blant sivilingeniører om å få nye tekniske produkter ut på markedet. Ryktet skal fjernes. Nå skal det opprettes en egen tjenestepris, men de rekker det kanskje ikke i år.

- VC skal favne bredt og er ikke forbeholdt NTNU, selv om teknologistudenter et stykke ut i utdanningen ofte kommer frem til gode ideer gjennom ulike prosjektoppgaver og skolearbeid. Jeg vil understreke at man overhodet ikke må være mannlig siviling.-student i slutten av utdanningen for å ha en god idé eller ha nytte av å delta i VC, sier Skjelstad.

Forsinket i nord og øst

I Bodø jobber Dag Ofstad og en arbeidsgruppe for å få opplæringsmiljøene i de tre nordligste fylkene med på en nord-norsk regional konkurranse.

- VC er en gyllen mulighet for å få fart på innovasjon og nyskaping i Nordland, Troms og Finnmark, sier Ofstad til Teknisk Ukeblad. Han håper å få midlene på plass fra offentlige og private instanser slik at konkurransene kan starte i mars.

Nordland Fylkeskommune har satt innovasjon høyt på dagsordenen. Det vil derfor forundre Ofstad om ikke blant andre fylket trår til. - Det sprudler av ideer både ved høyskolene, universitetene og på holmer og skjær i nord. VC vil hjelpe til med å skape nye bedrifter og arbeidsplasser, påpeker Ofstad, som frir til miljøer i nord med kapital å spytte inn.

Universitetet i Oslo er pådriver for den regionale konkurransen på Østlandet. De har engasjert Rakel Hansen, som jobbet i det sentrale VC-sekretariatet før det ble nedlagt i fjor høst. Hun er svært optimistisk.

- Vi har søknader ute nå for å sikre finansieringen. Tilbakemeldingene har vært svært positive. Vi har derfor store forhåpninger og regner med å være i gang i mars, sier hun til tu.no - Teknisk Ukeblads nettutgave.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.