OLJE OG GASS

Satser på at dette skal bli Nord-Norges Forus

Ønsker å samle de kloke hodene i nord.

Nordlysparken i Harstad tar sikte på å bli Nord-Norges svar på Forus. Illustrasjon: Nordlysparken.
Nordlysparken i Harstad tar sikte på å bli Nord-Norges svar på Forus. Illustrasjon: Nordlysparken.

STAVANGER: - Noe av tanken bak Nordlysparken er at man skal kunne nå mange på et stort geografisk område. Alle må ikke bo i Narvik eller Harstad eller Sortland. Men de skal kunne det hvis de vil, sier Raymond Olsen.

Nord-Norges Forus

Han er daglig leder for Nordlysparken, et prosjekt han har holdt på med siden 2008. Med seg på laget har han fått store eiere som Coop Eiendom Norge og Barlindhaug Eiendom, samt et par andre gründere.

Målet er å samle et handels- og næringsmiljø på Nordvikmyra på utsiden av Harstad.

- Infrastrukturen her er viktig. Det er nærhet til flyplassen og man når et stort geografisk områder, sier han om prosjektet.

Olsen mener Nordlysparken, som ligger mellom Harstad og Evenes flyplass, vil bli det samme for Nord-Norge som Forus er for Rogaland.

- Tanken har vi holdt på med siden rundt 2007, og vi har blant annet vært på befaring på Forus for å lære derfra. Det var da vi begynte å jobbe med det. I 2008 var vi i kontakt med grunneierne. Men det har vært en vanskelig prosess. Vi har brukt åtte millioner kroner til nå, uten å ha fått ned en eneste veistikke, sier han.

Les også: Professor tror fortsatt på boring i tunnel

Frir til oljebransjen

Denne uken, i forbindelse med ONS Norway som holder på i Stavanger, har Nordlysparken valgt å gå bredt ut for å få interesserte til å etablere seg. Til Teknisk Ukeblad peker han på at det kommer til å være plass til mange, både olje- og gassrelaterte firmaer, samt kjøpesentre og annen ren handel.

- Vi har rundt 500 dekar tilgjengelig. I vår ble reguleringsplanen godkjent, og vi håper at gravemaskinene kan sette i gang i løpet av 2014. Forhåpentligvis vil førstemann være på plass i løpet av 2017, forteller han.

Olsen mener at mulighetene bare har utviklet seg siden ideen kom opp for 5-6 år siden.

- Vi merker at Harstad nå er på manges lepper. Vi visste ikke den gang at Statoils drift nord skulle legges hit. Men det gjør også at aktiviteten kommer til å ta seg opp nå, og det blir nødt til å bli flere etableringer her. Se bare på Aibel, de skal øke til 250 personer nå, sier han.

Tanken er ifølge Olsen at de som ønsker å etablere seg i Nordlysparken, skal enten kunne kjøpe tomt og bygge selv, eller de kan få ferdig prosjekterte

- Det hadde uansett vært fantastisk å få samlet olje- og gassnæringen her. Noe av poenget er at det er en utfordring i Nord-Norge å få samlet kompetansen og de kloke hodene. Derfor må hele regionen tas i bruk.

Les også:

Hvorfor har finnmarkingene vanskeligere for å si farvel til bilen enn søringene?

Gammel flyplass kan bli Norges første grønne jernverk

Lager næringspark av papirfabrikk