OLJE OG GASS

Satser i Singapore, Stavanger – og Treungen

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
10. sep. 2013 - 00:00

Nissedal: Stavanger. Singapore. Og Treungen. Det er de tre stedene i verden Hitec Products er basert.

Selskapet, som leverer elektrohydrauliske kontrollsystemer til oljeindustrien har nemlig sett nytten i å utnytte kompetansen som ligger i mer grisgrendte strøk.

I dag er fem ingeniører basert i et lite anonymt hus i den lille bygda i Vest-Telemark. Og nå har selskapet større planer for det lille kontoret: Doble staben og etablere en næringshage for å samle kompetanse under ett tak.

Les også: Etablerer to oljeflyruter i Norge på kort tid

Ble for langt å pendle

La oss ta et steg tilbake. Det var nemlig kjærlighetens utålmodighet som sørget for at Nissedal og den lille bygda Treungen fikk sin første høykompetansebedrift med offshoreingeniører.

Rune Johansen, som i dag er avdelingsleder for Treungen-kontoret, jobbet for Hitec Products i Stavanger. Hjemme i Treungen hadde han familie, og han levde som ukependler.

– Det ble litt i lengste laget. Jeg lurte på å lufte ideen med hjemmekontor, men det endte med at jeg tok et friår, forteller Johansen.

Samtidig hadde Hitec Products behov for folk, og Johansen fikk muligheten til å jobbe fra bygda. Dette var i 2006.

Les også: Sør-Korea venter storinnrykk av norske ingeniører

Prøveprosjekt

– Og for to år siden utvidet vi dette til å bli et kontor med tre mann. Det tok rimelig kort tid før vi konkluderte med at prøveordningen fungerte over all forventning, sier Johansen til Teknisk Ukeblad.

Nå har de blitt ytterligere to mann, og om alt går etter planen vil Hitec Products utvide enda mer.

– Vi holder på med planer om å lage en næringshage, der ikke bare vi har plass, men der andre kan flytte inn. Vi mangler bare godkjenning fra fylkesmannen. Om alt dette går i orden, er signalet fra ledelsen at vi skal bli totalt 10-12 mann her i Treungen.

Det tror ikke Johansen vil være vanskelig.

– Det er enklere å få tak i kvalifiserte folk på landsbygda til denne bransjen, enn for eksempel i Stavanger som er et pressområde.

– Når vi er ute og reiser, møter vi mange fra Vest-Telemark. Det er mange av dem som kunne tenke seg å jobbe herfra. Vi har allerede 4-5 personer på blokka, men som vi må avvente litt med da vi allerede har fylt opp i dette lokalet.

– Når vi er ute og reiser, møter vi mange fra Vest-Telemark. Det er mange av dem som kunne tenke seg å jobbe herfra. Vi har allerede 4-5 personer på blokka, men som vi må avvente litt med da vi allerede har fylt opp i dette lokalet.Hitec Products har i dag fem ansatte i Treungen. Fra venstre: John Oddvar Jermansen, Paul-Willy Setane, Rune Johansen, Kai HalvorJuva og Jeroen Houthuizen. Foto: Lars Taraldsen Lars Taraldsen

Les også: Norsk teknologi lokket russisk oljegigant til Stavanger

Betyr mye for familien

Han sier at etableringen av kontoret i Treungen har betydd mye for ham.

– Dette betyr at jeg kan være med familien min hele tiden. Før var jeg hjemme to dager i uka. Nå er jeg kanskje borte to dager hver fjortende dag. Alt har blitt snudd helt rundt, og jeg klarer å beholde familien, sier han.

Også de andre som jobber fra Treungen-kontoret er fornøyd med å jobbe der. Både Kai Halvor Juva og Paul-Willy Setane er fra nærområdet. De to siste, John Oddvar Jermansen og Jeroen Houthuizen, fra henholdsvis Lista og Nederland, har funnet kjærligheten i bygda.

– Jeg er gift med en fra bygda, og det passer godt å kunne jobbe og bo samme plass. Fruen er fornøyd, sier John Oddvar Jermansen, som er CAD-designer.

– For min del er det også veldig behagelig. Jeg bor 1,5 mil unna, og det betyr at jeg kan være hjemme hver dag. Før kunne jeg ikke det, sier Paul-Willy Setane.

Les også: Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

Stolt ordfører

En annen som er strålende fornøyd med at Hitec har etablert seg i bygda, er ordfører Halvor Homme (AP).

– Dette er spennende for kommunen på flere nivå. Isolert sett gir det flere arbeidsplasser. Men denne etableringen er også spesiell fordi det er et kompetansenivå i en sektor vi ikke har hatt i kommunen tidligere, sier ordføreren.

–Tradisjonelt har vi hatt et lavt utdanningsnivå. At Hitec er her viser at det også er mulig for høykompetansebedrifter. Det gir en god signaleffekt. Vi er veldig stolte over at dette er mulig å få til her, sier Homme.

Les også:

200.000 nordiske industrijobber kan gå tapt

– Viktigere med flere ingeniører enn bedre ingeniører

Her trenger de 300.000 ingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.