ROMFART

Satellitter kolliderte i verdensrommet

FØRSTE GANG: Romkollisjoner er sjeldne. Og aldri før har to fungerende og intakte satellitter vært i sammenstøt, ifølge NASA.
FØRSTE GANG: Romkollisjoner er sjeldne. Og aldri før har to fungerende og intakte satellitter vært i sammenstøt, ifølge NASA.
Leif Hamnes
12. feb. 2009 - 07:55

Kollisjonen skjedde tirsdag, 800 kilometer over Sibir, og produserte en stor sky av vrakgods som fortsetter i bane rundt jorda.

Det skal imidlertid ikke være noen fare for den internasjonale romstasjonen ISS, som går i en annen bane lavere ned.

Les også: 700 kg skrap kastet ut i rommet

Første gang

Den ene av satellittene var en kommersiell amerikansk kommunikasjonssatellitt, mens den andre var en russisk satellitt som ikke lenger var i bruk. Hver av dem veide bortimot 500 kilo.

– Dette er første gang vi noen gang har sett to intakte satellitter kollidere utilsiktet, sier Nicholas Johnson, teknologisjef ved NASAs program for vrakrester i rommet, såkalt "orbital debris". Overfor nettsiden Space.com legger Johnson til:

– Det var en dårlig dag for begge to.

Vrakrester

Sammenstøtet skapte to separate "skyer" med til sammen rundt 500 biter av vrakgods.

Disse blir nå overvåket for å se om de utgjør en fare for andre satellitter eller for ISS-romstasjonen, hvor to amerikanske astronauter for tiden befinner seg. Trolig er skadepotensialet mest syltynn teori, skal vi tro NASA.

– Vi anslår at risikoen, utover den normale risikoen romavfall utgjør hver dag, er veldig, veldig liten, uttaler Johnson.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.