ROMFART

Satellitt på planetjakt

COROT skal studere stjernene i detalj for å avsløre hvilke planeter som går i bane rundt dem.
COROT skal studere stjernene i detalj for å avsløre hvilke planeter som går i bane rundt dem. Bilde: CNES

COROT, som står for Convection, Rotation and Transits of extrasolar planets, ble sent opp fra Kasakstan onsdag ettermiddag.

Stjernestudie

Den franske satellitten er den første av sitt slag. Det er den første satellitten som skal lete etter exoplaneter: Altså planeter som går i bane rundt stjerner utenfor solsystemet.

COROT skal også benytte astroseismikk for å studere stjernenes indre. I hovedtrekk vil det si å registrere akustiske bølger som beveger seg på overflaten av stjernene. Den skal også analysere lyset fra stjernene. Endringer i lys når en planet passerer foran en stjerne, gir satellittens instrumenter verdifull informasjon om hva slags planet det er snakk om.

Omfattende

Den franske romorganisasjonen CNES har jobbet med COROT i 12 år. Nå som den endelig er skutt opp, har de store forhåpninger til hva satellitten vil gi av ny viten iløpet av sin to og et halvt år lange ferd.

Romekspert Erik Tandberg, Norsk Romsenter, er også spent:

- COROT er interessant av flere grunner. Blant annet kan satellitten bli den første som oppdager steinplaneter rundt nærliggende stjerner, sier han.

Stein eller gass

Flere forskere håper satellitten kan finne planeter av stein som er et par ganger større en jorda. Dette vil i så fall bli begynnelsen for en helt ny klasse planeter, siden det ikke finnes steinplaneter som er større enn jorda i vårt solsystem.

Det forventes imidlertid at de fleste planetene COROT oppdager vil være Jupiter-lignende gassgiganter.

Les mer om: