LUFTFART

SAS-pilotene i Bergen mener arbeidsforholdene utgjør fare for sikkerheten

Norske SAS-flygeres forening (NSF) mener de utenlandske pilotenes arbeidsforhold på Flesland truer sikkerheten. Nå har de varslet luftartsmyndighetene.

SAS-pilotene har sendt bekymringsmelding om sikkerheten.
SAS-pilotene har sendt bekymringsmelding om sikkerheten. Foto: Eirik Helland Urke
16. feb. 2024 - 07:23

– Jeg kan bekrefte at NSF har sendt inn en bekymringsmelding etter føre-var-prinsippet og som en del av vårt proaktive arbeid med flysikkerhet. Utover det ønsker jeg ikke kommentere dette nå, skriver leder Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening til Bergens Tidende.

I meldingen NSF sendte til Luftfartstilsynet i Norge og Transportstyrelsen i Sverige fredag i forrige uke, heter det at situasjonen på Bergen-basen i SAS Link «nå er så tilspisset at NSF ikke hadde noe annet valg enn å sende en bekymringsmelding knyttet til flysikkerheten».

Foreningen mener blant annet arbeidsgiveren har brutt løftene de ga da utenlandske piloter ble ansatt i SAS Link på Flesland.

«Resultatet av dette er at vi har et antall piloter som nå befinner seg i en situasjon hvor det må settes spørsmålstegn ved både deres helse og deres skikkethet til å fly. Noen er allerede sykmeldt», skriver fagforeningen.

– Flysikkerhet er uten forbehold SAS' høyeste prioritet, og arbeidskontrakter og arbeidstider er strengt regulert av European Aviation Safety Agency. Vi er kjent med brevet og vi vil diskutere det i dertil egnede forum, skriver pressesjef Tonje Bjerve Sund i SAS Norge til avisen.

SAS-pilot Runar Østby i cockpit på SAS Boeing 737-700 medevac-fly. Han er én av seks pilot som kan fly evakueringsflyene med sårede ukrainere.
Les også

Runar flyr sårede ukrainere til Norge: – Det gjør noe med en

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.