DATATELE

SAS Braathens prøver seg på nytt

Bilde: Cross Match Technologies
Mona Strande
3. jan. 2007 - 10:00

Etter at Tysvær kommune har fått medhold av Personvernnemnda, og får lov til å bruke fingeravtrykk som adgangskontroll på kommunale PC-er, håper SAS Braathens at deres sak skal stå sterkere.

Hindrer samarbeid

SAS Braathens fikk i fjor avslag på sin søknad om å få registrere passasjerenes fingeravtrykk ved innsjekking. Søknaden ble sendt etter et lovpålegg som forplikter alle flyselskap til å kontrollere at de som sjekker inn bagasje er de samme som går ombord i flyet.

I Sverige ble fingeravtrykk-kontroll innført i september i fjor, og i Danmark starter SAS med samme ordning til sommeren. I Norge har ordningen, som skulle være et skandinavisk samarbeidsprosjekt, så langt blitt stoppet av Datatilsynet.

Mange likheter

Sikkerhetssjef Bjørn Tvete-Berger i SAS Braathens, håper Tysvær-vedtaket betyr at man nå ser fordelene med biometri.

- Etter dette vedtaket ligger det i kortene at vi vil søke på nytt. Saken har mange likheter med vår, og vi skal sette oss ned så fort som mulig for å gå gjennom vedtaket i detalj, sier Tvete-Berger.

- Ikke bra nok

SAS-systemet registrer fingeravtrykk ved innsjekking, kontrollerer det på nytt ved gaten, og sletter alle data så fort flyet har landet. Om passasjerene vil avgi fingeravtrykk er frivillig, og det er bare punkter fra scanningen - ikke hele avtrykket - som lagres. SAS Braathens mener derfor at det ikke går ut over personvernet.

- Uten en biometrisk ordning blir det vanskelig for oss når det kommer krav om identifisering innenlands. Med det manuelle systemet vi har i dag hviler det så mye på menneskelige faktorer at det ikke er bra nok, sier Tvete-Berger.

Les mer om: