SAMFERDSEL

Sår tvil om Navarsetes distriktsplan

Leif Hamnes
22. sep. 2008 - 08:11

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) vil kanalisere flere veipenger til distriktene.

Les også: Østlandet samler seg i felles veikamp

Det er ikke uten videre lurt, advarer trafikkforsker og økonom ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR), Steinar Johansen.

– Mye av bakgrunnen for at Navarsete ønsker å flytte pengebruken fra Østlandet til andre deler av landet, er at hun har en forestilling om at veiinvesteringer betyr veldig mye for næringsutviklingen i distriktene. Men sammenhengen mellom veiutbygging og regional utvikling er usikker, sier Johansen til Aftenposten.

Gir fraflytting

Han viser til nordiske analyser som konkluderer med at veiutbygging i grisgrendte strøk i flere tilfeller har ført til fraflytting.

Et velkjent argument sier at nye veier, bruer og tunneler vil redusere transportkostnadene, og gjøre eksportnæringer i distriktene mer konkurransedyktige.

Forskeren påpeker at det ofte er snakk om marginale besparelser, fordi transportkostnadene utgjør en relativt liten andel av bedriftenes totale produksjonskostnader.

- Irrelevant

Men Navarsete blåser av regnestykket.

– Jeg velger å lytte til næringslivet, de som kjenner dette på kroppen. Møbelprodusenten på Sunnmøre og fiskeforhandleren i Nord-Norge sier noe annet. Forskeren er for meg irrelevant, sier samferdselsministeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.