MOBIL

Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Lanserte Galaxy Note 4 og Galaxy Note Edge. Og et par VR-briller.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. sep. 2014 - 17:15
Vis mer

IFA-messen i Berlin er i gang, og Samsung var først ute av de store.

Ingen kan grandiose show slik som Samsung. Det er gigantiske dimensjoner over det visuelle og ingen går glipp av budskapet selv i en svær sal.

Men som alltid er det mye snakk om livsglede, produktivitet og alt det andre i tillegg til teknologien. Men de skal ha poeng for innovasjon og design. Forrige Galaxy S5 måtte tåle kritikk for kjedelig design. Det hjalp tydeligvis godt å sparke designsjefen som ikke klarte å fornye produktene.

Galaxy Note 4 ser nemlig mye bedre ut enn forgjengerne.

Denne telefonen har en ramme i metall, omtrent i samme stil som den nylig lanserte Galaxy Alpha. Telefonen er 176 gram tung og 8,5 millimeter tykk. Bakdekselet er i plast, mens glasset foran den 5,7 tommer store skjermen er svakt kurvet mot sidene.

Note-serien ble først vist frem under IFA-messen i Berlin i 2011. Den gangen overrasket de med en stor telefon med skjerm du kunne skrive på med en penn. Konseptet har ikke endret seg stort siden den gangen, ikke før i dag i alle fall.

Les også: Her er Sonys nye flaggskip-mobil

Note Edge

Note 4 var nemlig ikke alt. Foruten den ventede Galaxy Note 4, lanserte de også Galaxy Note Edge som har bøyd skjerm.

Denne telefonen har en 5,6 tommers skjerm som er bøyd langs høyre side. Dette ble vist frem som konsept i januar i fjor.

Poenget er at du skal kunne se om det har skjedd noe nytt uten å fjerne dekselet over skjermen. Skjermen har dermed også en spesiell oppløsning. Den flate dene av skjermen har 2560 x 1440 pikslers oppløsning, mens den bøyde har 160 x 2560 pikslers oppløsning.

Utover de spesielle mulighetene du får med skjermen på Note Edge, er de to telefonene stort sett like.

Les også: LG lanserer rund smartklokke

Note Edge har en skjerm som buer ut mot den ene siden, slik at du for eksmepel kan se varsler uten å se rett på telefonen.
Note Edge har en skjerm som buer ut mot den ene siden, slik at du for eksmepel kan se varsler uten å se rett på telefonen.

Oppgradert over hele linja

Galaxy Note 4 er som ventet en oppgradering av fjorårets Galaxy Note 3, med sprekere spesifikasjoner over hele linja. Den skal vi komme tilbake til.

Galaxy Note 4 har en 5,7 tommers vanlig, flat Super AMOLED-skjerm med 2560 x 1440 pikslers oppløsning. Samsung hevder at skjermen har en responstid på så lite som en millionsdels sekund. Fordelen skal selvsagt være at skjermen skal gi bedre bilder.

Kamera er forbedret, og har 16 megapikslers oppløsning med optisk bildestabilisator. Frontkameraet har en oppløsning på 3,7 megapiksler, med mulighet for å ta panoramabilder slik at du får med alle. Akkurat som på Huweis P7, med andre ord.

Les også: Microsoft med Chromecast-utfordrer?

Raskere prosessor

Ellers er prosessoren sprekere. Note 4 leveres i varianter med 2,7 GHz firekjerneprosessor og åttekjernet 1,9+1,3 GHz prosessor. Note Edge er utstyrt med 2,7 GHz firekjerneprosessor. Arbeidsminnet er 3 GB på begge, og de leveres med 32 GB lagringsminne. Note Edge kommer i tillegg i en 64 GB-utgave.

Utover dette er de spesifikasjonene du forventer på plass, som Wi-Fi, LTE og navigasjon. Det er dog verdt å merke seg at Note 4 støtter kategori 6 LTE, som i teorien betyr nedlasting opp mot 300 Mbps. Telefonene støtter også Kinas Beidou-navigasjonssystem i tillegg til GPS og GLONASS.

Galaxy Note 4 har hurtiglading som gir deg halv kapasitet på en halv time.
Galaxy Note 4 har hurtiglading som gir deg halv kapasitet på en halv time. Samsung
Som Galaxy S5 er det også fingeravtrykkleser i hjem-tasten.

Spesifikasjonslisten er i det hele tatt i det store og hele som ventet: Skarpere skjerm, raskere prosessor, bedre kamera og alt du trenger av tekniske finesser.

Spreke spesifikasjoner er likevel ikke spesielt i seg selv. Alle mobilprodusenter kan lage telefoner med det siste og beste. Det er programvaren og de reelle innovasjonene som er det interessante her.

Les også: Den mest overbevisende iPhone 6-videoen til nå

Edge

Skjermen på Edge-utgaven er den mest interessante nyheten. Den skrå delen av skjermen kan fungere som snarveier til apper du bruker ofte, gi deg informasjon, vise varsler og annet. Du kan også vise klokken og slikt.

I bruk kan du også legge snarveier her. For eksempel kan kamerautløseren flyttes opp til den skrå delen av skjermen når du tar bilder.

Samsung slipper i samme slengen en SDK (utviklerverktøy) til den nye skjermen, slik at programvareutviklere kan dra nytte av det ekstra området på skjermen.

Batteri

Batteriet i Note 4 har en kapasitet på 3220 mAh. Det er i seg selv ikke spesielt mye, men om du er i en knipe og trenger å lade batteriet i en fei kan telefonen hurtiglade batteriet til 50 prosent kapasitet på en halvtime.

Samsung hevder dette er dobbelt så raskt som på Galaxy Note 3. I tillegg har Samsung tatt med strømsparemodusen fra Galaxy S5 til Note 4.

Note Edge støtter også hurtilading, men har et batteri med en noe lavere kapasitet på 3000 mAh.

Batteriet på begge skal være mulig å fullade på 100 minutter.

Les også: Slik styrer du varmepumpa med mobilen

S Pen

Skjermpennen S Pen har også fått en real oppdatering. Den er dobbelt så følsom som forrige utgave. Pennen er belastningsfølsom, som vil si at systemet merker hvor hardt du skriver. Om du så trykker pennen hardt mot skjermen vil du tegne en tjukk strek, akkurat som med en vanlig penn.

Pennen kan nå skjelne mellom over 2000 belastningsnivåer, og Samsung hevder at den nye pennen dermed skal oppleves mer som enn vanlig penn enn tidligere.

I tillegg er programvaren som utnytter pennen forbedret. Menyen Air Command, som du kan hente frem når du tar ut pennen, skal være enklere å bruke. Det skal blant annet være enklere å klippe ut innhold fra forskjellige kilder og lime det sammen i ett dokument du kan dele.

Notatappen S Note er fortsatt på plass. I tillegg til å kunne ta notater med pennen, kan du ta bilder av notatene dine og konvertere disse til S Note-notater.

Stemmeopptaker

Vi kan ikke helt huske sist vi ble imponerte av en stemmeopptakerapp, men om den nye som følger med de nye Note-teleofnen fungerer så bra som Samsung hevder ser dette interessant ut.

Foruten å gjøre vanlige talenotater kan telefonen ta opp stemmer fra forskjellige retninger og filtrere ut bakgrunnstøy. Om du for eksempel gjør et intervju på en kafé, kan programvaren filtrere vekk støy og isolere én stemme.

Samsungs VR-brille er utviklet i samarbeid med Occulus, og bruker en Galaxy Note 4 som «innmat».
Samsungs VR-brille er utviklet i samarbeid med Occulus, og bruker en Galaxy Note 4 som «innmat».

VR-hodesett

I tillegg lanserte Samsung et VR-hodesett (virtual reality) de har utviklet i samarbeid med Oculus. Dette er et tilbehør til Note 4.

Tanken er at du setter telefonen i hodesettet, som så settes på hodet. I stedet for å måtte kobles til en datamaskin, er all maskinvare om bord i telefonen og dermed også hodesettet.

En helt ny tanke er dette imidlertid ikke. For eksempel lanserte Google en lignende løsning da de presenterte Android L tidligere i år. Dette var et selvbyggersett i papp.

Gear VR, som hodesettet heter, utnytter den høyoppløste Note 4-skjermen. Hvert øye har sin egen linse, slik at du får et 3D-bilde. Når du beveger på hodet, vil også skjermbildet bevege seg tilsvarende.

Les også: Lag din egen VR-brille i papp

Kommer i oktober

Samsung skal lansere Galaxy Note 4 i Norge i oktober. Prisen skal ligge på 6800 kroner. Ingen billig telefon, med andre ord. Når det gjelder Gear VR og Note Edge har vi foreløpig ikke fått vite hvilke planer Samsung har for norgeslansering av disse.

Les også:

Dette er en smarttelefon

 

Den mest overbevisende iPhone 6-videoen til nå

PC, nettbrett og papirerstatning i ett  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.