OFFSHORE

Sammen om mer olje

OPERERES FRA LAND:Mer automatisering og drift fra land kan senke kostnadene for offshorebaserte oljefelt. Illustrasjon: Statoil
OPERERES FRA LAND:Mer automatisering og drift fra land kan senke kostnadene for offshorebaserte oljefelt. Illustrasjon: Statoil Bilde: Fotograf: Statoil
13. mars 2006 - 14:51
Vis mer

IBM skal sammen med Statoil, ABB, Aker Kværner og SKF utvikle nye løsninger for integrert drift av eksisterende og nye olje- og gassfelt.

Til sammen skal partnere bruke rundt 120 millioner kroner til forskning og utvikling de neste tre og et halvt år.

Målet er å utvikle og ta i bruk ny teknologi som skal forlenge produksjonstiden til oljefeltene samt gjøre det enda sikrere å utvikle olje- og gassfelt under krevende klimatiske forhold i Norskehavet og Barentshavet.

Kostnadsreduksjoner er stikkordet, og det krever mer automatisert drift og at operasjoner som i dag har vært bemannet på plattformer kan utnytte bedre kommunikasjonsteknologi og flyttes til driftssentere på land.



Satser på norsk oljesektor

IBM-konsernet har hatt en dialog med Statoil og andre store oljeselskaper i mange år.

- Vi har bidratt til å utvikle mange innovative løsninger i denne sektoren, sier Rune L. Johannessen. Han er kundeansvarlig for Statoil i IBM og har ledet salgsarbeidet.

Den store etterspørselen etter olje og gass og den høye oljeprisen har gjort at IBM er enda mer interessert i Norge og aktiviteten i oljesektoren. IBM vil både engasjere lokale ressurser og forskningsavdelingene – i første omgang den i Watson – utenfor New York.

- Konsortiet skal bygge videre på eksisterende løsninger og utvikle nye som vi er sikre på det vil være et stort marked for, sier Johannessen.



Likeverdig partnerskap

Konsortiet er først og fremst et likeverdig partnerskap hvor partnerne bidrar likt med ressurser.

- Dette er nok en forretningsmodell som vi vil se mer av. Som oljeselskap kan vi tilby at løsningene vil bli pilottestet i tillegg til at alle i prosjektet vil få et nært forhold til oss, sier prosjektleder i Statoil Trond Michael Andersen

– Denne avtalen kan betraktes som startskuddet for IBMs nye satsing på petroleumsvirksomheten. Vi bygger nå opp kompetanse og ressurser tilknyttet vårt regionskontor i landets oljehovedstad Stavanger, sier adm. direktør i IBM Norge Morten Thorkildsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.