IT

Samler datakraften på Island

FELLES: Det nordiske samarbeidsprosjektet om felles datakraft ved Thor datasenter på Island skal sjekke om det er rimeligere å drive sammen enn hver for seg.
FELLES: Det nordiske samarbeidsprosjektet om felles datakraft ved Thor datasenter på Island skal sjekke om det er rimeligere å drive sammen enn hver for seg. Bilde: Knut Paulsen
Espen Zachariassen
12. apr. 2011 - 16:04

Uninett Sigma går sammen med sine søsterorganisasjoner på elektronisk infrastruktur i Danmark, Sverige og Island om å anskaffe en superdatamaskin.

Den skal plasseres hos Thor datasenter i Reykjavik, som også tar seg av lagring og trafikk ofr den norske nettleserutvikleren Opera.

Les mer: Fjellhallene står tommeTre år

Det er Dansk Center for Scientific Computing, Svensk Nasjonal Infrastruktur for Computing og Universitetet på Islad som samarbeider med Uninett.

Sistnevnte sørger for anskaffelse og drift av data- og nettverksressurser for Norges forskningsråd, og universitetene i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø.

I første omgang er det et treårig pilotprosjekt til åtte millioner kroner for å sjekke om en slik samkjøring har noe for seg.

Les også: På frierferd til CERNØkonomi

Formålet er å finne ut om det lønner seg å samarbeide om anskaffelsen og driften og om man får mer datakraft for pengene enn om man driver hver for seg.

Felles regnekraft skal også inspirere til mer samarbeid om forskning på tvers av landegrensene.Forutsigbar

Foreløpig sies det ikke noe om hvilke dimensjoner anlegget vil få.

Island er valgt fordi datasentrene der har tilgang til rimelig og grønn kraft med forutsigbare priser.

Les også: Starthjelp til gruvesky

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.