MARITIM

Salmar vil bygge milliardrigg til oppdrett på åpent hav - med statsstøtte

Salmar og datterselskapet Mariculture har fått foreløpig tilsagn om åtte løyver. 

En ny rigg som vil gjøre det mulig med lakseoppdrett på åpent hav, er anslått å koste halvannen milliard. Gjennomføringen er avhengig av at det tildeles løyver verdt over 1,1 milliarder. Illustrasjon.
En ny rigg som vil gjøre det mulig med lakseoppdrett på åpent hav, er anslått å koste halvannen milliard. Gjennomføringen er avhengig av at det tildeles løyver verdt over 1,1 milliarder. Illustrasjon. Foto: Salmar
17. des. 2018 - 07:43
Oppdrettsselskapet Salmar vil bygge en rigg for oppdrett til havs. Store deler av milliardkostnaden kan indirekte sikres via nye oppdrettsløyver fra staten.
 

Salmar og datterselskapet Mariculture søkte opprinnelig om 16 såkalte utviklingsløyver i forbindelse med riggprosjektet som kan gjøre det mulig med fiskeoppdrett på åpent hav, skriver Dagens Næringsliv. Byggekostnaden er anslått til halvannen milliard kroner.

I november fikk de foreløpig tilsagn om åtte løyver, og prosjektet er avhengig av at disse blir tildelt.

Kan plasseres overalt

I en pressemelding fra april i år skriver Salmar at konseptet er helt forskjellig fra andre løsninger som hittil er designet eller utviklet for oppdrettsnæringen.

Riggen skal blant annet tåle bølgehøyde på opp til 15 meter, og om utviklingsfasen blir vellykket vil det for første gang være mulig å etablere oppdrett i åpent hav - nesten uten begrensninger av lokalitet.

Konseptet består av en halvt nedsenkbar produksjonsenhet, og denne er ifølge Salmar konstruert på en måte som gjør det mulig å behandle fisk mot lus og sykdom på en langt mer effektiv og skånsom måte enn andre utviklingskonsepter, samtidig som løsningen skal være være nær rømningssikker

Verdi på 1,14 milliarder

Utviklingsløyvene deles ut til aktører som kommer opp med banebrytende oppdrettsteknologi. De kan konverteres til ordinære oppdrettsløyver mot et gebyr, og vil ifølge avisen ha en netto markedsverdi på til sammen 1,14 milliarder kroner. Dermed utgjør de en indirekte støtte på rundt 75 prosent av kostnadsoverslaget.

– Selskapene vil gå videre i dialog med Fiskeridirektoratet om nærmere betingelser og målkriterier for tildeling av åtte slike tillatelser, står det i en pressemelding undertegnet Gustav Witzøe i Salmar og Jan Vatsvåg i Mariculture.

Vatsvåg har forståelse for at det skaper spørsmål når tildelingene fra staten står for såpass mye av kostnadene. Han påpeker samtidig at resten av finansieringen fortsatt må skaffes til veie og at det i tillegg vil koste over 300 millioner bare å fø opp fisken.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.