MARITIM

Salmar nesten doblet driftsresultatet i andre kvartal

Laksegiganten Salmar nær doblet driftsresultatet i andre kvartal, men understreker misnøyen med grunnrenteskatt og sier at de er åpne for å ta rettslige skritt.

Salmar øker drifteresultater til nesten det dobbelte av hva det var i fjor, oppgir selskapet.
Salmar øker drifteresultater til nesten det dobbelte av hva det var i fjor, oppgir selskapet. Foto: Gorm Kallestad/NTB
24. aug. 2023 - 07:20

rapporten der Salmar la fram tallene fra andre kvartal, skriver lakseselskapet at de er åpne for eventuelle rettslige skritt knyttet til grunnrenteskatten.

Salmar opplyser videre at de er sterkt imot regjerings grunnrenteskattmodell. De vil ha endring av det samlede skattesystemet og skattenivået for norsk havbruk i «nær og faktabasert dialog» med myndigheter og beslutningstakere.

Doblet driftsresultatet
Samme rapport viser at driftsresultatet på 1,7 milliarder kroner i andre kvartal, er nesten dobbelt av hva det var i fjor da det endte på 883 millioner kroner. Resultatet før skatt endte på 1,76 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Bakgrunnen er høye laksepriser, noe konkurrentene Lerøy og Mowi også nøt godt av i andre kvartal. Det fremgår også av rapporten at Salmar økte inntektene med nesten to milliarder kroner til 5,89 milliarder kroner.

Imot grunnrenteskatt

Salmars markedsverdi lå før dagens tall på i underkant av 69 milliarder kroner, etter et fall på nær 30 prosent det siste året hovedsakelig knyttet til innføringen av grunnrenteskatt, melder E24.

Selskapet opplyser at de har som ambisjon å fortsette å vokse og skape verdier for samfunnet og for aksjonærene.

– Hvor raskt og hvor mye avhenger i stor grad av virkningene av grunnrenteskatten som er innført i Norge. Ifølge våre foreløpige beregninger utgjør implementeringseffekten alene 2,3 milliarder kroner, sier Salmar-direktør Frode Arntsen.

Saksøker staten

Tirsdag truet Salmar-eier Gustav Witzøe med å trekke selskapet ut av Norge på grunn av grunnrenteskatten. Dagen etter varslet et annet lakseselskap, Mowi, at de vil saksøke staten.

I rapporten skriver Salmar at også de er åpne for eventuelle rettslige skritt knyttet til grunnrenteskatten.

Stortinget har vedtatt en grunnrenteskatt på havbruk på 25 prosent med virkning fra 1. januar 2023. Inkludert selskapsskatt betyr dette en marginalskatt på 47 prosent for havbruk i Norge, ifølge Mowi.

Mowi-sjef Ivan Vindheim mener lakseskatten er i strid med EØS-reglene.
Les også

Laksegigant saksøker staten for brudd på EØS-reglene 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.