MASKINER & UTSTYR

Salget av anleggsmaskiner falt i andre kvartal

I andre kvartal 2022 falt omsetningen av anleggsmaskiner med 5,4 prosent. Men med et historisk sterkt førstekvartal er det en vekst på 3,2 prosent i første halvår sammenlignet med fjoråret.

22. aug. 2022 - 10:59

Totalt ble det solgt 1.384 anleggsmaskiner i andre kvartal i år, mot 1.463 i samme periode i 2021, skriver Maskingrossisternes Forening i en pressemelding.

Figuren viser utviklingen for 2. kvartal i årene 2018-2022 for de største undergruppene av anleggsmaskinene. <i>Illustrasjon:  MGF</i>
Figuren viser utviklingen for 2. kvartal i årene 2018-2022 for de største undergruppene av anleggsmaskinene. Illustrasjon:  MGF

Mens det i første kvartal var gravemaskinene som stod for den store veksten, var det i andre kvartal en moderat vekst i gravemaskiner på belter (+ 4 %) mens teleskoptruckene øker kraftig med 86 %. For de to store kategoriene etter gravemaskiner, er det i andre kvartal tilbakegang i salget på både minigravere på belter (- 21 %) og hjullastere (- 5 %).

I første halvår ble det totalt solgt 2.389 maskiner, mot 2.315 i samme periode i fjor. Det er kun gravemaskiner av de store underkategoriene som er i vekst, med 19 % økning på beltemaskiner og 17 % på hjulmaskiner. Ellers er det vekst i asfaltutleggere (+ 76 %), valsetog/anleggsvalser (+ 65 %), og teleskoptrucker rundtsvingende (+ 25 %) og vanlige teleskoptrucker (76 %).

De to nest største underkategoriene har etter første halvår en tilbakegang på henholdsvis 6 % for minigravere og 11 % på hjullastere.

Figuren viser fordelingen for salg av gravemaskiner på belter fordelt på vektklasser for andre kvartal 2022. Klasser med færre enn ti solgte maskiner er ikke tatt med. <i>Illustrasjon:  MGF</i>
Figuren viser fordelingen for salg av gravemaskiner på belter fordelt på vektklasser for andre kvartal 2022. Klasser med færre enn ti solgte maskiner er ikke tatt med. Illustrasjon:  MGF

For gravemaskinen er det i andre kvartal tilbakegang for alle vektklasser under 21,1 tonn,
mens det er sterk vekst i klassene over. For maskiner mellom 21 og 24 tonn er det en økning på hele 87 %, mens det er 35 % for maskiner mellom 24 og 28 tonn. Også maskiner i klassen 40 til 50 tonn har en sterk økning, fra seks maskiner i 2021 til 15 maskiner i år.

For halvåret totalt er det kun de minste maskinene (mellom 6 og 8 tonn) som har en tilbakegang (- 55 %) målt mot fjoråret. Også her ligger den største veksten ligger på maskiner fra 21 tonn og oppover.

Minigravere er nå nest største kategori, både i andre kvartal og for første halvår. For andre kvartal så vi en nedgang i salget på 21 %, som gjør at vi etter første kvartal har en total nedgang på 6 %. Det er jevn nedgang i underkategoriene, men etter første halvår er det vektklassen mellom 1 og 2 tonn som går mest tilbake med 5,8 %, heter det i pressemeldingen.

Hjullasterne er tredje største underkategori av anleggsmaskin, og også her ser vi en tilbakegang i salget både på andre kvartal isolert (- 4,5 %) og på første halvår (- 11,4 %). Endringen i salget gjelder for stort sett alle hk-klasser, men for hjullastere mellom 80 og 100 hk har det i første halvår blitt solgt 12 maskiner mot bare 2 i fjor.

Fra 2022 er medlemmene også begynt å rapportere inn antall solgte nullutslippsmaskiner. For å sikre at tallene blir tilstrekkelig anonymisert mellom aktørene som rapporterer inn til statistikken er det derfor ikke skilt på belter og hjul eller vektklasser inntil videre. Det er i dag fire aktører som rapporterer inn gravemaskiner og noen flere på minigravere. I første kvartal ble det solgt 21 nullutslipps gravemaskiner, mens det i andre kvartal var en svak økning til 22 maskiner. Det betyr at det så langt i år (etter første halvår) er solgt 43 nullutslippsmaskiner, noe som utgjør 4,4 % av gravemaskinsalget (under 50 tonn). For minigravere utgjør nullutslippsmaskinene også 3,6 % av totalsalget etter første halvår. For begge kategoriene er dette en liten nedgang fra første kvartal. Bakgrunnen til noe lavere salgstall enn estimert for året, skyldes komponentmangel som følger av en krevende leveransesituasjon knyttet til pandemi og krigen i Ukraina. Alle maskinene fra MGFs medlemmer er godkjent for bruk med HVO og det rapporteres derfor ikke fossilfrie alternativer.

MGFs medlemmer melder om høy aktivitet i markedet, men noe mer utfordrende
leveransesituasjon på en del komponenter. Det er derfor fortsatt usikkerhet til den videre
utviklingen av nysalget av anleggsmaskiner.

Akkumulert salg av anleggsmaskiner fordelt på maskintyper og kvartaler fra og med 2020. <i>Illustrasjon:  MGF</i>
Akkumulert salg av anleggsmaskiner fordelt på maskintyper og kvartaler fra og med 2020. Illustrasjon:  MGF
Fallet i sjømateksporten var størst i mars da den falt med 14 prosent fra i fjor.
Les også

Milliardnedgang for sjømateksporten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.