MOTOR

Saab-kjøp fortsatt i det blå

Ansatte ved Saab-anlegget i Trollhättan gikk hjem fra jobb like kloke som da de kom. Hele dagen hadde ryktene rast om at et salg til nederlandske Spyker var like om hjørnet, men mandag ettermiddag rådet igjen usikkerheten.
Ansatte ved Saab-anlegget i Trollhättan gikk hjem fra jobb like kloke som da de kom. Hele dagen hadde ryktene rast om at et salg til nederlandske Spyker var like om hjørnet, men mandag ettermiddag rådet igjen usikkerheten. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
26. jan. 2010 - 07:58

Den svenske kringkastingen SVT rapporterte mandag at en avtale mellom General Motors og Spyker om salg av Saab var så godt som klar. Men noen timer senere meldte Spyker at ingenting er avgjort.

– Utgangen av forhandlingene er ennå usikker. Siden Saab er under avvikling, må samtalene avsluttes snart, skriver den nederlandske sportsbilfabrikanten i en pressemelding.

GMs administrerende direktør Ed Whitacre avviste også at det ligger noen avtale på bordet.

– Om og når det endrer seg, vil vi la dere få vite det, sa Whitacre på en pressekonferansen der han bekreftet at han nå er GMs permanente administrerende direktør – en jobb han har fungert i siden desember.

Les også: Spyker kjøper Saab

Aksjen til værs

Spekulasjonene om at salget skulle være i boks sendte Spyker-aksjen i været.

Den svenske regjeringen ble skulle angivelig diskutere saken på et ekstraordinært møte mandag ettermiddag, men siden GM og Spyker ennå ikke hadde kommet til enighet, kom det ingen beslutning derfra, melder SVT.

– Vi håper det snart tar slutt og at det blir en avtale, men det er ikke klart ennå, sier næringsminister Maud Olofsson. Hun ville ikke kommentere hvor langt forhandlingene var kommet.

Ingen lånegaranti

SVTs nyhetsprogram Rapport meldte mandag at Den europeiske investeringsbanken (EIB) har sagt ja til å gi Saab et lån, noe som Spykers sjef Victor Muller anså som en forutsetning for at kjøpet skulle gå i boks. Også Riksgälden, en statlig internbank i Sverige som forvalter statsgjeld og gir statlige garantier og lån, skulle ha gitt grønt lys, ifølge SVT, som senere gikk tilbake på meldingene.

Eva Srejber, visedirektør i EIB, avviser at de har tatt noen beslutning om et lån, ifølge svenske E24.

Mange nesten-salg

Det er ikke første gang det er varslet at et salg har synes like om hjørnet for den svenske bilfabrikanten. Også i begynnelsen av desember lå Spyker i forhandlinger med GM. Før det så det ut til at Koenigsegg Group, med svenske og norske eiere, og med amerikanske investorer på laget, skulle klare å kjøpe Saab.

En avtale mellom Koenigsegg og GM ble inngått i fjor sommer, men handelen strandet for to måneder siden.

GM startet tidligere i januar den formelle avviklingen av Saab, men forhandlingene om et salg av selskapet har likevel fortsatt parallelt med denne prosessen.

En total nedlegging av virksomheten vil føre til tap av tusenvis av arbeidsplasser. Spesielt i Trollhättan, der Saab har sine svenske produksjonslokaler, følges nyhetene om selskapets skjebne med både spenning og engstelse. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.