MOBIL

Så store er mobilprodusentene

Nokia selger fremdeles flest telefoner, men Android leder OS-krigen.

19. mai 2011 - 11:58

Gartner har samlet tallene for mobilmarkedet i første kvartal i 2011 og gitt ut en fyldig rapport.

Totalt ble det solgt 427,8 millioner mobiltelefoner fra 1. januar til 31. mars. Dette er en økning på 19 prosent i forhold til samme periode i fjor. Nokia er fremdeles den soleklart største aktøren i markedet. Med over 107 millioner solgte apparater har produsenten en fjerdedel av markedet. På andreplass finner du Samsung, etterfulgt av LG og Apple.

Selger mer - mister andel

Den massive økningen i antall solgte telefoner gjør at både Nokia og Samsung har gått ned i markedsandeler til tross for et høyere totalsalg hos begge produsentene. De eneste produsentene som steg i markedsandel i Q1 2011 er Apple, HTC, ZTE og Huawei.

"Andre"-kategorien utgjør en større del av markedet enn i fjor. Herunder finner du blant annet japanske produsenter som Sharp, Mitsubishi Eletric og Nec - som alle er store i Asia.

85% økning i smarttelefon-salg

23,6 prosent av alle solgte telefoner i første kvartal var smarttelefoner, noe som er en økning på hele 85 prosent siden i fjor. Dette skyldes at smarttelefoner ikke lenger er noe du kun finner i de dyreste prisklassene.

Her er det også verdt å merke seg at veldig få av telefonene som ble vist frem i februar (hovedsaklig Android-modeller) var på markedet da tallene ble snekret sammen.

LES OGSÅ: Billig eller dyr smarttelefon?

Android leder OS-krigen

Google kan ta mye av æren for den økte andelen av smarttelefoner som selges. Det aktiveres daglig rundt 400 000 nye Android-telefoner på verdensbasis, og det kommer ikke som noen stor overraskelse at Android leder plattform-krigen. Ikke minst siden både Samsung, LG, Sony Ericsson og HTC har forbarmet seg over plattformen.

Symbian er fremdeles en stor plattform, men har blødd massive mengder markedsandeler det siste året. Til tross for flere solgte Symbian-telefoner har plattformen gått fra 44,2 prosent til 27,4 prosent av markedet siden sist.

Microsoft-plattformene (Windows Phone 7 og Windows Mobile) er også nesten halvert i forhold til i fjor. Her er det relevant å nevne at Nokia og Microsoft i dag jobber hardt for å sy sammen plattformene sine, og at trenden sannsynligvis vil snu når duoen begynner å kjøre ut produkter på markedet.

Men inntil videre er det altså Google som er den soleklare vinneren med Android-plattformen sin.

Kilde: Gartner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.