OLJE OG GASS

Sa opp flere hundre i høst og i vår – nå ansetter de igjen

– En veldig fin utvikling, sier adm. dir.

Det er bare seks måneder siden siste melding om masseoppsigelser kom fra Reinertsen. Nå ansetter de på nytt.
Det er bare seks måneder siden siste melding om masseoppsigelser kom fra Reinertsen. Nå ansetter de på nytt. Bilde: Reinertsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. okt. 2015 - 14:27

November i fjor kom den første meldingen om oppsigelser i Reinertsen AS. Da mistet 130 personer jobben.

Da var det ikke en gang gått to måneder siden selskapet uttalte til Teknisk Ukeblad at de de ville stå stormen ut og beholde kompetansen til bølgedalen var over. Tvert om var selskapet i en prosess med å ansette nye medarbeidere, ved å benytte nedgangstidene til å få tak i klode hoder.

I april kom meldingen om at mellom 350 og 400 nye ville miste jobben i Reinertsen, ifølge Sysla. Ifølge Reinertsen har selskapet kuttet til sammen 400 ansatte det siste året.

Nå melder Reinertsen at de skal ansette nye subseaingeniører.

Les også: Dette er ingeniørene Norges største selskaper vil ha

Ute etter spesialkompetanse

Nito-tillitsvalgt og leder i samarbeidsutvalget i Reinertsen, Kåre Walseng, sier at de har forståelse for at utsiktene i selskapet varierer, men at han gjerne skulle sett at selskapet hadde litt mer is i magen og så an hvordan markedet utvikler seg.

– Vi har jo sagt opp masse folk på offshoresiden, og så har vi fått litt mer å gjøre igjen, så vi har tatt inn personell på midlertidige kontrakter.  De vil ha fortrinnsrett hvis markedet tar av igjen og vi må inn med masse nye folk. Jeg vil tro at det finnes kompetanse der til å bekle de nye subsea-stillingene, sier Walseng til Teknisk Ukeblad.

Han bemerker at subsea er et satsingsområde som Reinertsen vil inn på, og at de derfor er ute etter spesialkompetanse.

– Det å bygge opp kompetansen er selvsagt fornuftig, og jeg tror det bare er et tidsspørsmål før det igjen blir mer etterspørsel etter våre tjenester, sier Walseng.

– Hvordan er stemningen i Reinertsen nå?

– Den er selvsagt litt dempet og avventende. Det blir en reaksjon i organisasjonen når så mange dyktige folk må gå. Folk er lei seg over å miste gode kolleger, og det gjør noe med arbeidssituasjonen. Nå handler alt om å gjøre ting mer effektivt enn konkurrentene, og vi får jo se om vi lykkes, sier Walseng.

Bli med inn hos Google: Er dette Norges kuleste arbeidsplass?

– Adskilte deler av driften

Reinertsen er på jakt etter rundt 20 nye subseaingeniører til kontorene i Asker og Trondheim.

Etter å holdt litt igjen på subseasatsingen på grunn av nedgangen i olje- og gassmarkedet, er Reinertsen nå interessert i å ta opp tråden igjen, ifølge administrerende direktør Torkild Reinertsen.

– For to år siden satset vi på en ny rolle innen subsea, som et produktuavhengig firma, og vi åpnet et kontor i Asker. Vi har ansatt en del der, men måtte holde an litt på grunn av de utfordrende tidene vi har hatt og fortsatt har.  Men nå synes vi det er interessant å gå videre med den utviklingen vi egentlig hadde planlagt, uten at jeg vil gå mer inn på hvorfor, sier han til Teknisk Ukeblad.

Reinertsen påpeker at nedbemanningen selskapet har hatt, omkring 400 ansatte i alt, er innenfor andre områder av driften til selskapet.

– Det er innenfor prosessanlegg, særlig innen vedlikehold og modifikasjon. Vi fikk en reduksjon på oppdragsvolumet. Så dette er snakk om to adskilte deler av driften, forklarer direktøren.

Han synes det er helt naturlig at de nå ansetter på subsea, selv om de nylig har sagt opp flere hundre personer innenfor andre områder av driften.

– Vi må se på de markedsområdene vi arbeider innen. Noen går ned og noen går opp. Vi kan ikke uten videre bruke folk fra ene området på det andre, sier Reinertsen.

Les også: I Norge fyker ledigheten i været. Her vil de mangle 10.000 ingeniører om ti år

Trenger subseakompetanse

Reinertsen ønsker nå å videreutvikle rollen som subseaarkitekt, et firma med ingeniørløsninger for subsea, uavhengig av produkter og leverandører.

– Da trenger vi folk med tung erfaring innen subsea, og spesielt folk med utstyrserfaring og systemerfaring, gjerne fra leverandører. Den erfaringen har du ikke om du kommer rett fra skolebenken, påpeker direktøren.

Nøyaktig hva som gjør at Reinertsen nå velger å ta opp satsingen igjen, ønsker han ikke å gå inn på.

– Vi har en veldig fin utvikling, selv i disse triste tidene. Vi ser ikke bort fra at det kan være en positiv framtid i olje og gass. Noe mer har jeg ikke lyst til å gå ut med nå, sier Reinertsen.

Les også: Nå kan du måtte vente lenger før du får dagpenger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.