MOBIL

Så mye har minnekortet å si

MINIGUIDE: Trodde du det var det samme hvilket minnekort du brukte i telefonen din?

24. mars 2011 - 15:51

Kjøper du en mobiltelefon i dag kjøper du i praksis mye mer enn en dings du ringer og sender meldinger med. Du kan knipse bilder, se film, høre på musikk og installere apps.

For at dette skal være mulig må du selvsagt ha et sted å lagre alle disse filene, noe som også er årsaken til at de aller fleste telefoner i dag enten kommer med digert internminne, støtte for minnekort eller begge deler.

Mange produsenter leverer også minnekort i pakken med telefonen. Spesielt om du kjøper dyrere modeller er dette normalt.

Stor forskjell på hastigheten

Når man skal handle et minnekort, er det lett å se seg blind på lagringskapasiten, men det er faktisk også store forskjeller på hastigheten.

Dette er ikke veldig vesentlig om du kun skal lagre bilder du tar med telefonens kamera, men om du pleier å overføre store mengder data mellom telefon og PC vil du fort sette pris på den ekstra hundrelappen du la inn for å gå opp en klasse.

Et microSD-kort, som er den standarden mobilbransjen bruker i dag, er delt opp i klasser. Klasse 2 er tregest, mens klasse 10 er raskest. I tabellen på bildet nedenfor ser du den laveste hastigheten et kort kan ha for å kvalifisere til de forskjellige klassene.

Klasse 6-kortet til venstre er vesentlig raskere enn klasse 2-kortet som følger med om du kjøper Sony Ericsson Xperia Arc.

Sony Ericsson er blant produsentene som legger minnekort ved i esken til toppmodellene sine. Selskapets nyeste Android-telefon, Xperia Arc, kommer for eksempel med et 8 GB Micro SDHC-kort i klasse 2, altså den tregeste klassen.

Vi bestemte oss for å bestille inn noen kort i høyere klasse for å se litt på de reelle ytelsesforskjellene her. Nedenfor ser du en sammenligning av hastighetsmålinger vi har gjort med Atto Disk Benchmark. Begge kortene stod, for ordens skyld, i Xperia Arc da testen ble utført.Hastighetsmåling utført med Atto Disk Benchmark. Klasse 6-kortet vårt yter skriver fire ganger raskere og leser dobbelt så raskt som klasse 2-kortet.

Merker du forskjell i praksis?

Forskjellen på et klasse 6-kort og et klasse 2-kort er svært synlig i ytelsestestene, der skrivehastigheten for klasse 6 er hel fire ganger høyere enn klasse 2. Dette betyr ikke at du nødvendigvis merker noe i den daglige bruken - spesielt ikke om du ikke pleier installere apps på minnekortet, og ikke pleier overføre de helt store mengdene data.

Men dersom du er en avansert bruker som setter pris på at ytelsen er så høy som mulig over hele rekka, så er det bare å bytte ut kortet som følger med telefonen din først som sist.

Les også:

Billig eller dyr smarttelefon »

Dette betyr doble prosessorer for deg »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.