KRAFT

Så mye har du krav på når strømmen går

Forventer strømbrudd i helgen.

For en drøy uke siden mørkla uvær store deler av Nord-Norge. Nå forventer NVE nye strømbrudd.
For en drøy uke siden mørkla uvær store deler av Nord-Norge. Nå forventer NVE nye strømbrudd. Bilde: Bjørnbakk,Jan-Morten/NTB Scanpix
6. feb. 2015 - 18:06

Lørdag morgen er det ventet at ekstremværet Ole når Trøndelag, Nordland og Troms. Dermed går nok mange nordmenn en stormfull helg i møte, med fare for å miste strømmen.

Men visste du at alle som mister strømmen i lengre perioder har krav på erstatning fra nettselskapet?

Mens kraftselskap nå oppfordrer folk til å ha alternative varmekilder og ekstra belysning tilgjengelig, sender Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nå ut en oversikt over hva nettselskapene plikter å betale strømkundene, dersom de ikke klarer å få strømmen tilbake raskt nok.

Les også: Kraftverkstopp tok knekken på over 10.000 laksesmolt

Langvarig

Satsene avhenger av hvor lenge boligen er mørklangt, og utbetalingsrett inntrer først etter et halvt døgn: 

  • 12 til 24 timers avbrudd: 600 kroner
  • 24 til 48 timers avbrudd: 1400 kroner
  • 48 til 72 timers avbrudd: 2700 kroner.

Blir strømmen borte enda lengre, kan du kreve at nettselskapene betaler 1300 kroner for hvert nytt påbegynte døgn så lenge strømbruddet varer.

– Kompensasjonsordningen er ikke en erstatningsordning for faktiske kostnader strømkunden har som følge av at strømmen blir borte. Dette reguleres gjennom forbrukervernlovgivning og privatrettslige avtaler, opplyser seniorrådgiver Arne Søiland i NVE.

For ei drøy uke siden mørkla uvær store deler av Nord-Norge, og det gikk fem timer før de siste kundene fikk strømmen tilbake.

Les også:  Så mye billigere er vindkraft enn kull og gass i Norge

Varsler strømbrudd

NVE regner med at det vil oppstå nye strømbrudd som følge av det kommende ekstremværet.

– Vi forventer utfall. Folk må ta sine forholdsregler og være forberedt på å klare seg uten strøm en periode, sier Søiland til Teknisk Ukeblad.

Troms Kraft, Hålogaland Kraft og Ymber i Finnmark er i gang med å doble beredskapen, opplyser Arvid Åsmo, kraftforsyningens distriktssjef til NTB.

Det er særlig faren for ising på linjene og påfølgende strømbrudd som bekymrer.

– Troms Kraft alene har et langt linjenett – tilsvarende strekningen fra Tromsø til Hawaii. Samlet er strømnettet i Troms 16.000 kilometer langt. Vi kan ikke forutsi verken om vi får noen strømbrudd, eller hvor eventuelle strømbrudd rammer. Det eneste vi kan gjøre er å øke beredskapen og gi gode råd, sier Åsmo til NTB.

Les også:

Turister strømmer til for å se gigant-vindmøller

Fire ganger røk rørledningen til småkraftverket. Nå krever eierne millionerstatning fra produsenten

Dette er ryktene om iPhone 7  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.