BYGG

Russland vil bygge tunnel til Alaska

KRYSNINGSPUNKT: På havbunnen under Beringstredet - mellom Sibir og Alaska - vil russerne bygge tunnel.
KRYSNINGSPUNKT: På havbunnen under Beringstredet - mellom Sibir og Alaska - vil russerne bygge tunnel. Bilde: NASA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
19. apr. 2007 - 11:10

Russerne vil knyttes sammen med Alaska for å kunne eksportere olje, gass og elektrisitet fra Sibir til det amerikanske markedet.

Verdens lengste

Tunnelen blir verdens lengste. Den skal være 103 kilometer lang, og gå under Beringstredet. Det er mer enn dobbelt så lang som tunnelen under Den engelske kanal, fra Frankrike til England.

Prosjektet, som foreløpig har navnet TKM-World Link, skal ledes av russiske myndigheter i samarbeid med USA og Canada, og tunnelen skal bygges og drives av statlige- og private selskaper fra de ulike landene i fellesskap.

Prisen for tunnelen alene er beregnet til mellom 10 og 12 milliarder amerikanske dollar.

6000 kilometer lang

I tillegg må det bygges en mye lenger transportkorridor, som vil øke de totale prosjektkostnadene til 35 milliarder dollar.

Russland håper at den planlagte transportkorridoren mellom Sibir og USA skal bli 6000 kilometer lang, men offisielt legger de ikke offisielt frem planene sine for amerikanske og canadiske myndigheter før neste uke, skriver Bloomberg.

Fiberoptikk og strøm

Undervannstunnelen skal inneholde en høyhastighets jernbane, motorvei og rørledninger. I tillegg ønsker prosjektledelsen også å gjøre plass til strøm- og fiberoptiske kabler.

Så langt er de kjente investorene i prosjektet den russiske jernbanen ( RZD), energiselskapet Unified Energy System ( UES) og oljerøroperatøren Transneft.

Gammel idé

Tsar Nikolai II, Russlands siste keiser, var den første russiske lederen som godkjente en plan om en tunnel under Beringstredet - i 1905, 38 år etter at hans bestefar solgte Alaska til Amerika for 43 millioner kroner.

Prosjektet ble lagt på is da første verdenskrig brøt ut, og i 1918 ble Nikolai II henrettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.