OLJE OG GASS

Russland skrinlegger omstridt gassrør

Skulle frakte gass til Europa.

Den russiske oljegiganten Gazprom er et av flere selskap som skulle samarbeide om den omstridte oljeledningen.
Den russiske oljegiganten Gazprom er et av flere selskap som skulle samarbeide om den omstridte oljeledningen. Bilde: NTB Scanpix
1. des. 2014 - 19:53

Grunnen er at Bulgaria ikke gir grønt lys for byggingen av den delen av gassledningen som skal gå gjennom bulgarsk territorium.

– Tatt i betraktning at vi ennå ikke har mottatt godkjennelse fra Bulgaria, så regner vi med at vi, den nåværende situasjonen i Russland tatt i betraktning, ikke kan fortsette dette prosjektet, sa Putin i Ankara mandag.

Sjefen for den russiske energigiganten Gazprom, Aleksej Miller, gikk enda lenger og sa rett etterpå at «hele South Stream-prosjektet er dødt».

– Det er over. Det var det, sa Miller kort.

Les også: Her er Norges nye bombekastervogn

EU truet med straff

Russland planla bygging av South Stream-ledningen for å kunne eksportere gass til Europa uten å måtte gå gjennom Ukraina. Ledningen skulle etter planen gå fra Russland via Svartehavet og inn i Bulgaria og videre derfra til andre europeiske land.

Prosjektet hadde byggestart i 2012, der Putin selv sveiset sammen de første delene av gassledingen.

EU har imidlertid truet med å bøtelegge sine medlemsland som deltar i prosjektet, noe som har gjort at Bulgaria ikke har villet godkjenne byggeprosjektet på bulgarsk jord.

Les også: Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Gassrabatt til Tyrkia

Den russiske presidenten var i den tyrkiske hovedstaden der han hadde møte med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan.

Under en felles pressekonferanse etter møtet sa Putin videre at Russland skal øke gasseksporten til Tyrkia med 3 milliarder kubikkmeter i året samtidig som gassprisen til tyrkerne kuttes med 6 prosent.

Les også:

Den russiske ståløya i Arktis har så langt produsert 1,5 millioner fat olje

Dette er oljearbeidernes favorittplattformer

Lundin-sjefen: - Dersom vi bare spiller golf, vil vi fortsatt doble produksjonen  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.