ENERGI

Russland øker oljeeksporten

Høyeste nivå siden april.

Tross Vestens pristak og importrestriksjoner på russiske olje, solgte landet mer olje til utlandet i november. India importerer rekordmye russisk olje.
Tross Vestens pristak og importrestriksjoner på russiske olje, solgte landet mer olje til utlandet i november. India importerer rekordmye russisk olje. Foto: AP / NTB
14. des. 2022 - 11:16

Russlands oljeeksport økte i november til det høyeste nivået siden april, viser en rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Til tross for strenge sanksjoner fra EU og flere vestlige land, fortsetter landet å selge en del olje og oljeprodukter til Europa. Salget av diesel til Europa har økt markant, skriver Dagens Næringsliv.

Den samlede oljeeksporten i november endte på 8,1 millioner fat per dag, ifølge IEAs månedsrapport. Drøyt en seksdel av eksporten gikk til India, som med 1,4 millioner fat importerte mer russisk olje enn noen gang før.

I markedsrapporten påpeker IEA at oljeprisen har falt kraftig de siste månedene fra skyhøye nivåer. Byrået øker sin prognose for etterspørselen i fjerde kvartal noe. Samtidig varsler de bratt nedgang i produksjonen neste måned som følge av EUs forbud mot å importere russisk olje via sjøveien og G7-landenes pristak på olje fra Russland.

Pristaket på 60 dollar fatet er ment å gjøre det vanskeligere å selge olje til land også utenfor EU. Det er fortsatt ikke klart hva effekten av oljesanksjonene faktisk blir, og IEA utelukker ikke at oljeprisen igjen kan stige.

EU-kommissær Kadri Simson sendte brev til Olje- og energimister Terje Aasland og resten av regjeringen tidligere i år, med en forventing om fornybardirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Les også

Aasland har svart EU på «trusselbrev» om fornybardirektiv

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.