KRIGEN I UKRAINA

Russland kutter ned på norsk fisk og fransk vin

Russland hever tollen på varer fra såkalte «uvennlige» land. Det får blant annet konsekvenser for importen av norsk fisk og fransk vin.

Nye russiske tollsatser får blant annet konsekvenser for importen av norsk laks og søreuropeisk vin.
Nye russiske tollsatser får blant annet konsekvenser for importen av norsk laks og søreuropeisk vin. Foto: Vidar Ruud/NTB
26. juli 2023 - 13:14

Vestlige land har innført en lang rekke sanksjoner mot Russland etter at landet invaderte Ukraina i februar i fjor. Det har ført til at russiske myndigheter hever tollen på importvarer fra det de kaller «uvennlige» land.

Blant annet heves nå tollen på vin fra disse landene fra 12,5 til 20 prosent. Det betyr en kraftig nedgang av for eksempel fransk og italiensk vin. I stedet velger russiske forbrukere i stadig større grad russisk vin.

Samtidig har det vært en kraftig vekst i vinimport fra land som ikke sanksjonerer Russland, deriblant Armenia, Sør-Afrika og Chile.

Tollen på fisk og sjømat fra EU, USA og Norge har også blitt kraftig hevet. Russiske myndigheter hevder at disse tollsatsene vil frigjøre plass i markedet – som så kan fylles av russiske produsenter.

Myndighetene i Moskva sa tirsdag at importen i andre kvartal steg med 35 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Fallet i import fra EU-land har bitt nullet ut av økning i importen fra andre land, deriblant Kina og Tyrkia, heter det i en uttalelse.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det vil komme et tosifret antall ekstra milliarder til Forsvaret i en ny forsvarsplan, som kommer rett etter påske.
Les også

Lover tosifret antall milliarder til Forsvaret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.