FORSVAR

Russisk video skal vise norsklevert artilleri bli ødelagt i Ukraina

Russland hevder å ha ødelagt en M109 som er levert fra Norge.

Video: Det russiske forsvarsdepartementet
7. juni 2022 - 17:50

Det russiske forsvarsdepartementets egen tv-kanal Zvezda publiserte tirsdag droneopptak av det som skal være tre tidligere norske M109A3GN 155 mm-skyts bli beskutt med artilleri.

Vil fortsatt ikke si noe

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet tirsdag, men de vil fortsatt ikke bekrefte at det er donert artilleri til Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementet derimot, er tilsynelatende svært opptatt av at det nettopp er Norge som har levert disse artillerivognene. 

Ifølge det russiske forsvarsdepartementets talsmann, generalmajor Igor Konasjenkov, har de også ødelagt to amerikanske tauede haubitser av typen M777. USA har så langt donert 108 slike. I tillegg har Canada og Australia donert tilsvarende skyts.

Takker Norge

23. mai møttes representanter fra 47 land, samt EU og Nato, i den såkalte kontaktgruppen for Ukraina for å diskutere nye våpenbidrag.

Det var i etterkant av videokonferansen at USAs forsvarsminister Lloyd Austin blant annet opplyste at Norge er blant nasjonene som bidrar med artillerisystemer og ammunisjon. 

Noen få dager senere omtalte Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov de siste våpenbidragene, og opplyste blant annet at de hadde mottatt de første M109-skytsene og den ukrainske generalstaben har takket Norge for bidraget, ifølge VG.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.